Borba za opstanak kontinentalnog turizma

Zbog pandemije koronavirusa, pad broja gostiju muči ugostitelje i zaposlene u kontinentalnom turizmu. Bjelovarsko-bilogorska županija odlučila je pomoći svom turističkom sektoru. Osigurala je pola milijuna kuna za oglašavanje i  promociju turističke i ugostiteljske ponude svoga kraja.

Zbog korona krize broj se dolazaka gostiju u Bjelovarsko-bilogorsku županiju prepolovio dok su noćenja na 60 posto od lanjskih. Slično je i u izletištu i vinotočju Vinia nadomak Bjelovaru.

- Ne možemo reći da nema ništa posla, međutim sve je to praktički 50% pad s obzirom na prošlu godinu. Ako govorio o broju noćenja izostali su nam dakle i turisti naravno u prvom dijelu godine. Izostali su nam naravno i poslovni ljudi, kaže Saša Šapić.

Lani su Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma kroz udruženo oglašavanje župnijskoj Turističkoj zajednici osigurali 463 tisuće kuna. Ove tek 35 tisuća kuna.

- Stoga smo odlučili da kada već ne možemo računati na potporu države da damo sredstva iz županijskog proračuna. Otvorili smo javni poziv koji ide prema turizmu za privlačenje dolazaka i noćenja i promociju Bjelovarsko-bilogorske županije i svih subjekata ovdje, poručio je župan Damir Bajs.

500 tisuća kuna namijenjeno je za oglašavanje hotela, kampova, ugostiteljskih objekata za smještaj gostiju, a vlasnici potez Županije smatraju hvalevrijednim. Vlasnici seoskih turističkih gospodarstava kažu da ne mogu samo staviti ključ u bravu jer moraju održavati svoja imanja s vinogradima, konjima.

- Jako malo ljudi je odustalo od svog posla i dalje svi radimo to što radimo samo što  ove godine neće biti nikakve zarade ,možda će bit i gubitaka ali definitivno moramo preživjet. Znači ne može sad stat i reći - e sad se tim više nećemo bavit, dodaje Saša Šapić.

Zahvaljujući upravo OPG-ovima koji se bave turizmom, u 10 godina broj dolazaka povećan je 171 posto, a ne treba zaboraviti da na njima mnogi lokalni proizvođači hrane prodaju svoje proizvode.