Karin: Pretpostavljamo da su Švicarke došle s koronom

Epidemiološki se istražuje jesu li dvije švicarske turistkinje, za koje je na Jelsi utvrđena zaraza koronavirusom, na Hvar došle zaražene ili su se zarazile na tom dalmatinskom otoku, a splitski epidemiolozi pretpostavljaju da su došle s koronom, izjavila je na konferenciji za novinare Željka Karin, ravnateljica ZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

- U Hrvatskoj 130 novozaraženih, najmlađa osoba rođena 2013.

- Pretpostavljamo, s obzirom su se one javile sa simptomima i testirane su, tako da se epidemiološki još istražuje jesu li došle s koronom ili su se možda tu (na Hvaru) zarazile, objasnila je. Dvije Švicarke, kojima je uzorak uzet u Jelsi te utvrđeno da su pozitivne na koronavirus, ostat će u samoizolaciji sljedećih 14 dana u Hvaru, u apartmanu kojeg su iznajmile.

Karin je upozorila kako porast broja zaraženih koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije sve više zahvaća mlade - od 33 novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 16 osoba je u dobi od 15 do 29 godina. Po njenim riječima, među novoozaraženima u županiji "imamo grupiranje" od pet zaraženih u Imotskoj krajini, od kojih je dvoje vezano za rođendansko druženje.

Troje novozaraženih iz Crkvenog zbora u Kaštelima

Spomenula i Crkveni zbor u Kaštelima, gdje je najprije zaražena jedna osoba te je obavljeno testiranje svih iz zbora i "danas imamo troje novooboljelih iz tog zbora, odnosno koji su bili u kontaktu s oboljelim". Karin je pojasnila kako među novoozaraženima u Makarskoj postoje i "dva importirana slučaja" - jedna zaražena osoba došla je iz Njemačke, a druga iz Bosne i Hercegovine".

Izrazila je nadu da će vlasnici noćnih klubova shvatiti važnost preporuka Nacionalnog stožera te poručila: "Važan nam je turizam, jer ako se nastavi trend porasta oboljelih, ne znamo što će biti. Zasad još uvijek sve držimo pod kontrolom. Ne smijemo dozvoliti da situacija ide u nepovoljnom smjeru".