Vukovar: Predstavljene 800 tisuća kuna 'teške' mjere pomoći poljoprivredi

Vukovarske gradske vlasti predstavile su u četvrtak mjere za poticanje razvoja poljoprivrede, za koje je u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano 800.000 kuna.

- Nastojimo kroz ovakve mjere pripomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, osobama koje stvaraju dodatnu vrijednost, stvaraju poljoprivredne proizvode po kojima je vukovarski kraj prepoznatljiv, zadržavaju gospodarsku aktivnost i zapošljavaju, kazao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

Na konferenciji za novinare Pavliček je rekao kako se radi o sufinanciranju nabavke poljoprivredne mehanizacije i opreme, izgradnje staklenika, navodnjavanja poljoprivrednih površina, nabavi pčelarske opreme i košnica. Podsjetio je da je Grad Vukovar ove godine osigurao i 3,5 milijuna kuna za poticanje mjere u obrtništvu i poduzetništvu.

Vukovar osigurao više od 4,3 milijuna kuna da zadrži gospodarsku aktivnost

- Više od 4,3 milijuna je dakle Grad Vukovar osigurao ove godine kako bi zadržao gospodarsku aktivnost, a ona je dobra o čemu svjedoči i podatak da je broj uposlenih u gradu identičan broju uposlenih u istom razdoblju prošle godine, unatoč problemima koje je prouzročila pandemija koronavirusa, kazao je Pavliček.

Mjere pomoći poljoprivredi predstavila je gradska pročelnica za gospodarstvo Marijana Grubišić, rekavši kako se radi o ukupno sedam mjera.

Maksimalna potpora po poduzetniku 80.000 kuna

Tri od njih sadržavaju državne potpore poljoprivrednicima koji tek namjeravaju realizirati ulaganje na području grada, dok su četiri mjere manje vrijednosti i predstavlja refundaciju troškova za već realizirane projekte.

Grubišić je istaknula kako maksimalni iznos potpore po poduzetniku iznosi 80.000 kuna, a sve se više bilježe projekti koji promiču ekološki održivu poljoprivredu.