U Peruu najviše umrlih od koronavirusa u Latinskoj Americi

Broj zaraženih koronavirusom u Peruu prešao je pola milijuna, uz zabilježenu najvišu stopu smrtnosti u Latinskoj Americi, pokazali su u četvrtak najnoviji podaci peruanskog ministarstva zdravstva.

- Ukupno je 507.996 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom te 25.648 smrtnih slučajeva povezanih s bolešću COVID-19, rekao je zamjenik peruanske ministrice zdravstva Luis Suarez na konferenciji za novinare.

Prema podacima novinske agencije Reuters, Peru ima najvišu stopu smrtnosti od koronavirusa u Latinskoj Americi - 78,6 slučajeva na 100.000 ljudi; više od također teško pogođenih susjednih Čilea i Brazila.

Predsjednik Martin Vizcarra u četvrtak je najnoviji snažan rast broja oboljelih pripisao pretjerano opuštenom ponašanju te intenziviranju društvenih i sportskih aktivnosti. Dan prije, nakon zabilježenog 75-postotnog rasta broja zaraženih među djecom i mladima, zabranio je obiteljska okupljanja te ponovno uveo nedjeljni policijski sat i karantenu u još pet regija.

Tjedan nakon što je 6. ožujka u Peruu zabilježen prvi slučaj zaraze koronaviruspm, vlada te zemlje, drugog po veličini svjetskog proizvođača bakra, uvela je strogu karantenu i zaustavila gotovo sve proizvodne aktivnosti. Očekuje se da će ove godine zbog pandemije Peru zabilježiti 12-postotni gospodarski pad.

Meksiko se pridružuje proizvodnji cjepiva za COVID-19

Nakon što je službeni broj zaraženih koronavirusom u Meksiku premašio 500 tisuća, ta je zemlja odlučila sudjelovati u proizvodnji cjepiva koje bi već sljedeće godine moglo biti distribuirano diljem regije.

Farmaceutska kompanija AstraZeneca Plc priopćila je kako planira, u partnerstvu s vladama Meksika i Argentine, početkom 2021. najprije proizvesti 150 milijuna doza cjepiva za koronavirus te s vremenom proizvesti najmanje 400 milijuna doza za distribuciju diljem te regije.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador taj je sporazum nazvao "dobrim vijestima" za Meksiko, ustvrdivši kako očekuje da pandemija u zemlji, iako gubi na snazi, neće proći prije nego što počne proizvodnja cjepiva.

Meksičko ministarstvo zdravstva u četvrtak je izvijestilo o 7371 novozaraženom pa je oboljelih ukupno više od 505.000. Vlada je priopćila da je zaraženih vjerojatno znatno više od broja potvrđenih slučajeva.

Guverner glavnog grada Venezuele umro od posljedica bolesti COVID-19

Dario Vivas
, guverner glavnog grada Venezuele Caracasa i bliski saveznik predsjednika Nicolasa Madura, umro je u četvrtak, u 70. godini, od posljedica bolesti COVID-19, priopćili su dužnosnici.

Vivas, visoki dužnosnik vladajuće socijalističke stranke, na Twitteru je 19. srpnja objavio da je pozitivan na koronavirus i da ide u samoizolaciju.

"Umro je u bitci... brinući se za svoje zdravlje i za sve nas u ovoj teškoj borbi protiv pandemije bolesti COVID-19", napisala je na Twitteru potpredsjednica Delcy Rodriguez.

Vivas je prvi visokopozicionirani dužnosnik venezuelske vlade koji je podlegao toj bolesti.

Nekoliko je dužnosnika pozitivno na COVID-19. Ministar za naftu Tareck El Aissami u srijedu je priopćio da se oporavio, mjesec dana nakon što je zaražen, a dopredsjednik socijalističke stranke Diosdado Cabello još se liječi.

Venezuela je izvijestila da je do srijede ukupno zabilježila 29.088 slučajeva zaraze te 247 smrtnih slučajeva. Ti su brojevi među najnižima na južnoameričkom kontinentu, no liječnici i oporbeni političari, pozivajući se na podatke zdravstvenih djelatnika, upozoravaju da je, s obzirom na kašnjenje s provedbom testiranja, stvarni broj zaraženih vjerojatno mnogo veći.

Vivas je također bio član Nacionalnog ustavnog vijeća, provladinog zakonodavnog tijela uspostavljenog 2017., nakon što je oporba godinu prije preuzela kontrolu nad kongresom, te dopredsjednik za događaje i mobilizaciju socijalističke stranke.