Vijetnam će kupiti rusko cjepivo protiv covida-19

Vijetnamsko ministarstvo zdravstva predbilježilo se za kupovinu ruskog cjepiva protiv covida-19, objavila je u petak državna televizija.

"Vjetnamsko ministarstvo zdravstva predbilježilo se za rusko cjepivo protiv covida-19. U međuvremenu će Vijetnam nastaviti raditi na razvoju vlastitog cjepiva", prenijela je državna televizija izjavu ministarstva.

- Rusija odbacuje optužbe da je cjepivo nesigurno

Ministarstvo ne navodi koliko doza cjepiva je naručilo niti kada očekuje isporuku cjepiva. Prošli mjesec je ministarstvo priopćilo da se vlastito cjepivo očekuje do kraja 2021.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je objavio da je Rusija postala prva zemlja u kojoj je regulatorno tijelo, nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, odobrilo cjepivo protiv covida-19 te da je cjepivo "sigurno".

Cjepivo je razvio moskovski institut Gamaleja, a prva serija cjepiva će biti predstavljena za dva tjedna, priopćile su vlasti, odbacujući sumnje nekih zdravstvenih stručnjaka u sigurnost cjepiva.

Vijetnam se uspješno othrvao prvom valu zaraze novim koronavirusom strogim mjerama karantene i testiranjima, no sada pokušava obuzdati zarazu koja je izbila na više mjesta povezana s popularnim ljetovalištem Danang. Tamo je 25. srpnja otkriveno novo žarište infekcije.

Vijetnam je do sada zabilježio 911 slučajeva zaraze i 21 smrtni slučaj od covida-19.