U Crnu Goru od sutra mogu državljani zemalja zapadnog Balkana

Crna Gora sutra će otvoriti granice za sve zemlje zapadnog Balkana, a stanovnicima tih država za prelazak crnogorske granice bit će potreban negativan PCR test ili serološki ELESA, rekao je u petak direktor Instituta za javno zdravlje u Podgorici Boban Mugoša.

- Sutra otvaramo granice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Albanijom, Kosovom i Sjevernom Makedonijom, precizirao je Mugoša.

Crna Gora je potkraj svibnja proglasila kraj epidemije na svom teritoriju, a već početkom lipnja potpuno je otvorila granice za državljane zemalja koje su imale broj aktivno oboljelih ispod 25 na 100 tisuća stanovnika, među kojima je bila i BiH, dok su granice sa Srbijom, Albanijom i Sjevernom Makedonijom zbog loše epidemiološke situacije ostale zatvorene.

To je izazvalo oštru reakciju službenog Beograda, odakle su visoki dužnosnici pozivali građane da ne ljetuju u Crnoj Gori jer očigledno ondje nisu poželjni.

Granica s BiH nije dugo ostala otvorena jer su crnogorski građani iskoristili mogućnost da preko te zemlje putuju u Srbiju i vrate se u Crnu Goru bez evidencije da su boravili u Srbiji, čime su izbjegli boravak u karanteni.

Tako su deseci crnogorskih građana sredinom lipnja u Beogradu pratili nogometnu utakmicu Crvene zvezde i Partizana i ponovno u Crnu Goru donijeli koronavirus, koji se brzo proširio, pa je u kratkom razdoblju Crna Gora od "corona-free" zemlje postala država s najvećim brojem aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika.

Od 14. lipnja, kada je počeo drugi val epidemije u Crnoj Gori, koronavirusom se zarazilo više od tri i pol tisuće ljudi, a preminule su 64 osobe. Trenutačno su aktivna 1104 slučaja infekcije. U prvom valu od sredine ožujka do početka svibnja Crna Gora imala je samo 324 slučaja zaraze i 9 umrlih.

Rusi neće spasiti sezonu?

Crna Gora je 7. kolovoza, pokušavajući spasiti turističku sezonu, u kojoj bilježi manje od 10 posto prošlogodišnjeg prometa, bez ikakvih uvjeta otvorila granice za zemlje istočne Europe, Rusiju, Ukrajinu i Bjelorusiju.

No za sada nema rezultata takve odluke, a u četvrtak je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova upozorila Ruse da je u Crnoj Gori i dalje epidemija izazvana koronavirusom.

- Jasno je da uvedena liberalizacija odražava napor crnogorskih vlasti da na bilo koji način kompenziraju kolosalne gubitke u turizmu. Rusi su godinama činili osnovni kontingent gostiju u Crnoj Gori, rekla je Zaharova.

Prethodno je ruska nacionalna aviokompanija Aeroflot otkazala u kolovozu sve letove na relaciji Moskva - Tivat, u paketu s još 80 destinacija u Europi.

Crna Gora u odnosima s Rusijom potpuno prati vanjsku politiku Europske unije pa se pridružila sankcijama koje je EU uveo Ruskoj Federaciji.

Ruski su turisti u kolovozu i rujnu 2019. u Crnoj Gori ostvarili više od milijun i pol noćenja.