Korona u svijetu: Španjolska zatvorila diskoteke, zabranila pušenje

Španjolska je u petak zatvorila diskoteke i noćne klubove, ograničila radno vrijeme restorana i kafića, te zabranila pušenje na ulicama nakon što je osjetno porastao broj oboljelih od koronavirusa. Brojne europske zemlje bilježe veći broj novozaraženih koronavirusom nego u proteklom razdoblju. Svjetska zdravstvena organizacija to povezuje s ublažavanjem mjera, ali i opuštenosti tijekom ljeta. Velika Britanija za sve iz Francuske uvodi obveznu dvotjednu samoizolaciju, a Pariz je najavio recipročne mjere.

U Hrvatskoj danas 208 novozaraženih, dvoje preminulih

U četvrtak se u jednom danu inficiralo gotovo 3.000 stanovnika, najviše od kraja travnja, pa je vlada dan kasnije sazvala izvanredni sastanak s predstavnicima 17 autonomnih pokrajina kako bi zajednički zaustavili širenje virusa.

Jednoglasno su odlučili zatvoriti noćne klubove u čitavoj Španjolskoj, unatoč turističkoj sezoni, napomenuvši kako su takva mjesta glavni generator izbijanja virusa.

Zabranjeno je pušenje na ulicama, terasama i svim otvorenim prostorima gdje se ne može čitavo vrijeme garantirati udaljenost od dva metra među osobama. Tu su mjeru već bile uvele pokrajine Galicija i Kanarski otoci.

Pušenje u zatvorenim prostorima zabranjeno je u Španjolskoj i prije izbijanja koronavirusa.

Restorani i kafići bit će otvoreni do 1 sat u noći, no od ponoći više neće smjeti primati goste. Unutra će morati biti udaljenost od minimalno 1,5 metra među posjetiteljima za šankom, kao i između stolova.

- Smatramo da su uvedene mjere ispravne. Zatražio sam od svih regionalnih vlada da upotrijebe sve načine kako bi se poštivale, izjavio je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije.

- Nećemo tolerirati divljačko ponašanje onih koji stavljaju u opasnost sve ono što smo dosad postigli, dodao je. Pozdravio je disciplinu starijih stanovnika te pozvao mlade na odgovorno ponašanje.

Ministar savjetuje stanovnicima izbjegavanje svih nepotrebnih susreta i druženja.

U Španjolskoj su dopušteni susreti od maksimalno deset osoba te je nošenje maski obavezno.

Nakon što je 21. lipnja vlada ukinula izvanredno stanje svaka od 17 autonomnih pokrajina odgovorna je za uvođenje vlastitih mjera u suzbijanju širenja virusa.

Od sredine lipnja, nakon što je 47 milijuna stanovnika izašlo iz svojih stanova, nakon sto dana ograničenog kretanja, ponovno je izbio virus u svim dijelovima Španjolske. Trenutno je u zemlji više od 800 žarišta.

- Broj novooboljelih raste, ali blago ako usporedimo situaciju s onom u ožujku, izjavio je šef liječničke službe Fernando Simón.

Od početka pandemije inficiralo se 337.334 stanovnika od čega je preminulo njih 28.605.

Broj zaraženih u Europi i dalje raste

Broj zaraženih u Europi i dalje raste, pa je i sve više ograničenja vezanih za putovanja.

Nakon što su jučer u Francuskoj imali više od 2.600 novooboljelih od koronavirusne bolesti, jutros su Pariz i područje oko Marseillea proglašeni zonama visokog rizika od zaraze. Sada lokalne vlasti mogu odlučiti o mjerama sprječavanja širenja virusa pa su moguća ograničenja kretanja, putovanja, poslovanja restorana i drugih uslužnih djelatnosti.

- Brojevi su loši, znakovi zabrinjavaju i situacija se iz tjedna u tjedan pogoršava. Sudbina je u našim rukama jer imamo alate za prevenciju i Francuzi ih znaju: pranje ruku, minimalna udaljenost od jednog metra, nošenje maske i izbjegavanje gužve, rekao je Jérôme Salomon, direktor francuske agencije za javno zdravstvo.

Zbog povećanog broja slučajeva zaraze koronavirusom u Francuskoj, sutra od četiri sata ujutro Velika Britanija uvodi obvezu dvotjedne samoizolacije za sve koji stižu iz te zemlje, kao i iz Nizozemske

- Francuska vlada priopćila je da se, nažalost, situacija s virusom ondje kreće u pogrešnom smjeru. Samo u prošlome tjednu broj pozitivnih testova ondje se povećao za 66 posto pa je, nažalost, Francuska morala biti dodana na popis za karantenu, rekao je Grant Shapps, britanski ministar prometa.

Za Britance je Francuska jedno od vodećih turističkih odredišta, trenutačno ih je ondje oko 160 tisuća. Mnogi od njih morali su se požuriti kući kako bi izbjegli karantenu.

- Trebali smo se vratiti sutra navečer. Ali nakon jučerašnje objave, odlučio sam krenuti danas. Promjena karata za mene i djecu stoji me 105 funti, rekao je Firas Kilin, turist iz Londona.

Francuska najavljuje Britancima protumjere.

- Čuo sam da Francuska želi nametnuti recipročne mjere, ali naš je turizam ionako na nuli, za nas se ništa neće promijeniti. Ovdje su uglavnom turisti iz Francuske, veoma malo je Britanaca. Britanska vlada možda ne griješi, zaista se ne čini da je situacija ovdje pod kontrolom, rekao je Marc Coriton, prodavač sladoleda u Parizu.

Britanska odluka o samoizolaciji odnosi se i na putnike koji na Otok stižu iz Nizozemske, Monaka i s Malte. 

Bavarski premijer morao se ispričavati zbog kašnjenja tisuća rezultata testiranja. Da s putnicima i virus ne bi prelazio granice, Bavarci ih testiraju na autocestama i u zračnim lukama.

- Iskreno, mislim da trebamo biti zahvalni što je takvo testiranje moguće. Stižem iz razrušenog Libanona i sretna sam što sam se vratila, kaže jedna žena.

Samo dan nakon što su u najnaseljenijoj Sjevernoj Rajni Westfaliji otvorene škole, test je pokazao da je učitelj, povratnik iz Danske, zaražen. Škola u kojoj je radio odmah je zatvorena.

- Nisu problem škole. Problemi nastaju ako se ne poštuju higijenske mjere kod kuće. To donosi virus u škole. Treba nositi maske, rekao je Andreas Geisel, ministar unutarnjih poslova njemačke savezne pokrajine Berlin.

U SAD-u, gdje predsjednik Trump inzistira na povratku u škole, prosvjedovali su vozački školskih autobusa u Los Angelesu.

- Moramo uložiti u čišćenje škola, osigurati dodatne prostore za držanje fizičke distance, opremu i internet za online nastavu, testiranje na virus. Predsjednik i čelnici u Kongresu govore o potrebi povratka u škole, ali neka osiguraju novac za siguran povratak, rekao je Austin Beutner, upravitelj školskog okruga Los Angeles.

Europska unija objavila je da je dogovorila kupnju najmanje 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa tvrtke AstraZeneca. To je prva takva nabava cjepiva dogovorena unaprijed.

Riječ je o cjepivu Sveučilišta Oxford koje je u posljednjoj fazi kliničkih ispitivanja.

- Među 26 cjepiva koja su u fazi kliničkih ispitivanja je i rusko, koje nije među devet cjepiva za koja smatramo da su u naprednoj fazi. Tražili smo od Rusije dodatne informacije o provedenim ispitivanjima, rekao je Bruce Aylward, viši savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Dok se čeka cjepivo, jedna danska studentica dizajnira samočisteće maske. Zahvaljujući metalnom oksidu u tkanini te UV-C svjetlu koje uništava bakterije i viruse, ne moraju se bacati nakon uporabe. Njezina maska, kaže, čuva i čovjeka i okoliš.