Hezbolah kaže da će Izrael "platiti" ako stoji iza eksplozije u Bejrutu

Čelnik Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah izjavio je da će ta islamistička organizacija pričekati rezultate istrage eksplozije u bejrutskoj luci, ali je upozorio kako će u slučaju da je riječ o izraelskoj sabotaži, Izrael "platiti jednaku cijenu".

Čelnik te moćne šijitske skupine, koju podržava Iran, rekao je u govoru u petak koji je prenosila televizija da postoje dvije teorije u istrazi o tome što je izazvalo eksploziju amonijevog nitrata 4. kolovoza u skladištu u bejrutskoj luci, u kojoj je poginulo najmanje 172 ljudi, a 6000 je ozlijeđeno.

Jedna je nesretni slučaj zbog nemara, a druga sabotaža. Izrael je odbacio svaku povezanost s tim incidentom. Nasralah je kazao da su među mogućnostima sabotaže podmetanje požara ili manje bombe.

- Tko bi mogao stajati iza sabotaže? To bi mogla biti ova strana ili ona, a mogao bi biti Izrael, što nitko ne može poreći, rekao je on.

Hezbolah čeka rezultate libanonske istrage i ako se utvrdi da je "to bila teroristička sabotaža i da je Izrael imao ulogu, tada neće samo Hezbolah odgovoriti. Cijela libanonska država mora odgovoriti, izjavio je.

- Izrael će platiti cijenu veličine zločina ako ga je počinio, istaknuo je Nasralah.