Staničić: Zasad nema većeg odljeva turista

Prema sustavu e-visitor trenutačno je kod nas 760.000  gostiju. U Dnevnik HTV-a iz Rijeke se javio Kristijan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice te komentirao odluka nekih zemalja o uvođenju testiranja na koronavirus pri povratku s odmora te kako će to utjecati na broj gostiju.

- Hoće li biti odlazaka gostiju zbog odluke nekih zemalja o uvođenju testiranja na koronavirus pri povratku s odmora tek ćemo vidjeti sutra tijekom dana jer se podaci unose u e-visitor svakih 24 sata. Prema dosadašnjim podacima nema većeg odljeva turista. Mi smo i dalje na nekih 70% turističkog prometa u kolovozu i možemo biti zadovoljni, istaknuo je.

Poručio je da moramo ostati odgovorni i pridržavati se mjera jer je to osnovni preduvjet da budemo sigurna destinacija i zbog toga su nam ove godine gosti i došli.

- Sve su regije različito pogođene koronavirusom. Istra, Kvarner pa skoro do Zadra su autodestinacije pa je logično da su puno bolje prošle nego Dubrovnik koji je aviodestinacija, iako se i tamo situacija popravila, naglasio je.
- Ja se nadam da će odluka Nacionalnog stožera o ograničavanju rada noćnih klubova i kafića do ponoći doprinijeti tome da se smanji broj zaraženih u Hrvatskoj, rekao je.

- Turizam i promet su najpogođeniji sektori u ovoj krizi. Dosad je Vlada reagirala pravodobno, s konkretnim mjerama, očekujem da će to činiti i na jesen, naglasio je Staničić.

U Hrvatskoj trenutno boravi 760.000 turista, u kolovozu najviše noćenja u Istri

E-Visitor je objavio podatke turističkog prometa, za trenutno stanje, dosadašnji dio kolovoza i dosadašnji dio 2020. godine.

Trenutno prema prvim preliminarnim rezultatima sustava eVisitor, u zemlji trenutno boravi oko 760.000 turista, najviše u Istri, na Kvarneru, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najviše turista je s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Italije i Češke.

U kolovozu u razdoblju od 1. do 15.8. prema prvim podacima ostvareno je 1.7 milijuna dolazaka (63% lanjskog rezultata) i 12.2 milijuna noćenja (70% lanjskog rezultata). Najviše je noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji. Najviše turista je s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije.

Top destinacije po dolascima: Rovinj, Poreč, Split, Medulin, Crikvenica.

Prema dosadašnjem djelu 2020. od početka godine do 15.8. prema prvim podacima ostvareno je 5.8 milijuna dolazaka (41% lanjskog rezultata) i 38.7 milijuna noćenja (52% lanjskog rezultata). Najviše je noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru, Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najviše turista je s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije.

Top destinacije po dolascima: Zagreb, Rovinj, Medulin, Dubrovnik, Split.