Snimka naoružanog Lukašenka

Usred masovnih prosvjeda u Minsku protiv Aleksandra Lukašenka, na aplikaciji Telegram kruže videozapisi u kojima naoružani bjeloruski predsjednik slijeće iz helikoptera u predsjedničku palaču.

Državna televizija u nedjelju je objavila kako Lukašenko, naoružan kalašnjikovim i odjeven u crno, izlazi iz helikoptera i odlazi prema palači. 

Lukašenko je ranije objavio da će rasporediti vojsku po zemlji kako bi zadržao vlast pa makar se i sam morao boriti do smrti.Snimka je objavljena u vrijeme kad se na društvenim mrežama nagađa o odvođenju Lukašenka na sigurno nakon što su deseci tisuća ljutitih prosvjednika promarširali ulicama glavnog grada. Sigurnosne snage i vojna vozila stacionirani su na cestama koje vode prema predsjedničkoj palači.

- Ponosna sam na Bjeloruse, jer su nakon 26 godina straha, spremni braniti svoja prava, rekla je čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

-
Pozivam ih da nastave, da se ne zaustave, jer je sada važno ostati ujedinjen u borbi za naša prava, dodala je 37-godišnja Tihanovska, koja je na izborima 9. kolovoza bila protukandidatkinja Lukašenku koji je po službenim rezultatima pobijedio s oko 80% glasova.

Tihanovska i prosvjednici osporavaju Lukašenkovu pobjedu.

Tihanovska je u međuvremenu otišla u Vilnius, glavi grad Litve, iz straha za svoju sigurnost.

● Zašto bjeloruski prosvjednici koriste bijelo-crveno-bijelu zastavu umjesto službene?

Lukašenko (65) vodi bivšu socijalističku republiku istočne Europe već četvrt stoljeća. Naredio je vojsci u subotu da upotrijebi "najstrože mjere" protiv pokušaja rušenja njegove vlade. 

- Jasno je, unutarnjopolitičku situaciju u zemlji potresa plan za obojenu revoluciju, rekao je bjeloruski predsjednik, prenijela je državna novinska agencija BeITA.