Njemački liječnici pronašli tragove trovanja kod Navaljnog

Medicinskim pregledom ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog pronađeni su tragovi trovanja u njegovom tijelu, objavila je njemačka bolnica Charite.

Navalni prevezen u Njemačku u subotu ujutro
Ruski liječnici dopustili prebacivanje Navaljnog u Njemačku
Saveznici Navaljnog optužuju Kremlj da sprečava njegovu evakuaciju u Njemačku
Putinov kritičar Navalni u komi, sumnja se na trovanje

- Tim liječnika detaljno je pregledao pacijenta pri njegovu dolasku. Klinički nalazi ukazuju na trovanje supstancom iz skupine aktivnih kemijskih supstanci zvanih inhibitori kolinesteraze, priopćila je bolnica.

Navaljni je kolabirao u četvrtak u zrakoplovu nakon što je popio čaj za koji njegovi suradnici tvrde da je bio otrovan. U subotu je prebačen na liječenje u Njemačku.

Njemačka je objavila da je stavila Alekseja Navaljnog pod zaštitu u bolnici.

Ruski liječnici: Navaljni je bio negativan na inhibitore kolinesteraze

Rusija nije još komentirala njemačku tvrdnju. Kremlj je u petak kazao kako je i dalje nejasno zbog čega je Navaljnom pozlilo te da prvotni testovi pokazuju da nije otrovan.

Ruski zdravstveni dužnosnici rekli su da je Navaljni bio negativan na inhibitore kolinesteraze kad je hospitaliziran u Omsku prošli tjedan, što je suprotno dijagnozi njemačkih liječnika koji ga liječe u Berlinu.

Navaljni nije pokazivao znakove trovanja kad je hospitaliziran u klinici, a testiran je na široki spektar supstanci, uključujući i inhibitore, izjavilo je ministarstvo zdravstva u Omsku.

Ruski liječnici nisu otkrili kako su tretirali Navaljnog. Prošli tjedan su objavili da su mu dijagnosticirali metaboličku bolest uzrokovanu niskim šećerom u krvi. Istaknuli su i da pri tretmanu nisu bili pod pritiskom vlasti.

Ovaj bi incident mogao dodatno pogoršati već loše odnose između Moskve i europskih država koje su je i u prošlosti optuživale da napada svoje disidente, što Rusija odbacuje.

Merkel pozvala da se kazne odgovorni za trovanje Navaljnog

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je pozvala Rusiju da istraži moguće trovanje ruskog oponenta Alekseja Navaljnog te da se zauzme za kažnjavanje počinitelja. 

- Oni koji su odgovorni moraju biti identificirani i kažnjeni, rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi s ministrom vanjskih poslova, Heikom Maasom

- Sumnja se ne odnosi na to da je gospodin Navaljni sam sebe otrovao, nego na to da ga je netko otrovao. Nažalost, u ne tako davnoj povijesti Rusije postoje pojedini takvi primjeri, rekao je glasnogovornik kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert.