U Varaždinskoj županiji tri novozaražene osobe

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U jednom slučaju radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe bez simptoma, a u dva slučaja o zdravstvenim djelatnicima, koji su također asimptomatski, a testirani su zbog pozitivne epidemiološke anamneze, odnosno kontakta sa zaraženima. Jedna od tih osoba je djelatnik ginekologije Opće bolnice Varaždin, koji je detektiran po povratku s godišnjeg odmora kao kontakt COVID-19 pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je još u tijeku, no kako se djelatnik u međuvremenu vratio na svoje radno mjesto, sigurno je da će određeni broj njegovih kolega završiti u samoizolaciji, što će se odraziti i na rad varaždinske ginekologije, ističu iz županijskog Stožera.

Kako bi se ubuduće izbjegle takve situacije, prijedlog Stožera civilne zaštite Varaždinske županije će biti da se zdravstveni djelatnici testiraju i prije povratka na posao s godišnjeg odmora, a ne samo prilikom povratka na posao iz samoizolacije.

Broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji i dalje je 49, jer uz tri novozaražene osobe, zabilježena su i tri oporavljenja. Devetero oboljelih nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a 40 zaraženih osoba liječi se izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 120 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.
Pod mjerom samoizolacije nalazi se 270 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih.