Počeo otkup duhana, dobra berba i kvaliteta

Počela je berba i otkup duhana u Slavoniji i Podravini. Najveći domaći otkupljivač ,"Hrvatski duhani" dio britanske korporacije, posljednjih godina povećava otkupne cijene koje su u pet godina rasle oko 20 posto. Berba je dobra, bit će više duhana, dobra je i kvaliteta, a strojna berba uzgajivačima znatno olakšava posao.

Na poljima u Gornjem Miholjcu Miroslav Klement počeo je prvu berbu. Ove godine duhan je posadio na 20 hektara. Gotovo dvostruko više nego lani.
- S obzirom na teške uvjete u startu i nepovoljne prilike, bili smo bez padalina, u dosta dobrom je stanju trenutno i kvaliteta je relativno dobra. Očekujemo prinose približno lanjskima, kaže.

U posljednje dvije godine kooperanti Hrvatskih duhana nabavili su 50-ak kombajna zbog čega su mnogi povećali površine pod tom kulturom jer se više ne moraju toliko brinuti o beračima. Tu su i nove, štedljivije sušare. Nakon sušenja, kooperanti su počeli dovoziti duhan na otkupna mjesta.

- Trenutno kvalitete su bolje čak nego prošle godine te svakako trebamo naglasiti kako smo i ove godine bez obzira na situaciju s koronavirusom koja je pogodila mnogo tvrtki, mi smo nastavili ulagati i kontinirano rasti s cijenama otkupnih klasa, ističe Nataša Hajduk, "Hrvatski duhani", Virovitica.

- Prvi otkup mi se čini dosta dobro, dosta dobre donje berbe i ovo dosad dokle smo došli s berbom je dobro, za dalje ćemo vidjet, kaže Boris Đukić.

A ova je linija ključna u konačnoj isplati. Ovdje se procjenjuje kakvoća duhana i prema tomu se svrstava u klase. Tvrtka je svojim kooperantima omogućila i poboljšanje kakvoće tla. U odnosu na klasične ratarske kulture duhan je, kažu proizvođači, dohodovniji, ali i zahtjevniji za obradu.

Duhan s podravskih i slavonskih polja već je godinama po kakvoći u europskome vrhu, a dobar dio završi u izvozu.