Sisak: Rafinerija će nakon otkaza prepoloviti broj zaposlenih

Vijest o popisu od 250 radnika koji će biti proglašeni viškom zaposlenih u sisačkoj rafineriji izazvala je uznemirenost, kako u Sisku tako i u rafineriji, jer bi se nakon otkaza 250 radnika broj zaposlenih gotovo prepolovio.

Znakovito je da su viškom proglašeni uglavnom radnici iz proizvodnje, pa to mnogi tumače namjerom potpunog gašenja proizvodnje i odustajanjem od najavljene modernizacije i nove proizvodnje u rafineriji.

Još u nedavnoj kampanji za parlamentarne izbore neki su nas političari uvjeravali kako neće biti otkaza i da će rafinerija biti spašena novom proizvodnjom. No ubrzo nakon izbora već smo dobili obavijest o otkazima. Možda nekom pred mirovinom odgovara otpremnina, ali mnogi će završiti na Zavodu za zapošljavanje, kaže po završetku smjene radnik koji je donedavno radio na postrojenju KP VI.

Iz Ine potvrđuju smanjenje broja zaposlenih, što je, kažu, očekivano zbog prestanka prerade nafte u Sisku i procesa organizacijskih promjena. Cijela je situacija u Ini znatno otežana zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, pada cijena i potražnje za naftom.

- Na kraju, kad napravimo konzervaciju postrojenja koja neće više raditi, u Sisku će ostati raditi oko 140 ljudi, na proizvodnji bitumena, u logostici i energetici. Kad ostvarimo sve projekte, znači biorafinerija, proizvodnja vodika, solarna elektrana, Sisak može zapošljavati direktno i indirektno oko 1000 ljudi, rekao je Stjepan Nikolić, operativni direktor za Rafinerije i marketing INA-e.

Čelnica Sindikata naftnog gospodarstva Jasna Pipunić tvrdi da sindikat čvrsto stoji iza ranijih odluka Uprave Ine da se ne smiju gasiti radna mjesta.

Podsjeća na najave o novoj proizvodnji u Sisku, planiranoj prekvalifikaciji zaposlenika za nova radna mjesta, te najave o tisuću zaposlenih.

- S obzirom da je biorafinerija stavljena na listu strateških objekata, naš je stav da bi INA u suradnji s lokalnom zajednicom trebala osigurati prekvalifikaciju radnika i njihovim osposobljavanjem za nova randa mjesta, koja će nastati sada u Sisku. Jer kompanija je za sada donijela odluku da neće napuštati Sisak kao lokaciju, kaže Pipunić.