Više od 800 tisuća žrtava pandemije u svijetu

Ukupan broj do sada zaraženih koronavirusom u svijetu približava se 24 milijuna. Žrtava pandemije više je od 800 tisuća. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je danas dobru vijest, da pandemija usporava, osim u zemljama jugoistočne Azije i istočnog Sredozemlja. No, završetak borbe s koronavirusom još je vrlo daleko.

Madrid nastavlja borbu protiv širenja zaraze. Posebno je teško u bolnicama nakon što je u tjedan dana zabilježeno više od 13 tisuća novih slučajeva. Vlada stavlja vojsku na raspolaganje kako bi pomogla regijama u borbi protiv eksplozije infekcija. 

- Nećemo dopustiti da pandemija ponovno ovlada našim životom. Moramo preuzeti kontrolu, pobijediti ovu uzlaznu krivulju koja nam opet prijeti. Ponovno ćemo pobijediti! Pomoći će i vojska. Dvije tisuće pripadnika oružanih snaga bit će raspoređeno u regijama kako bi pomogli u otkrivanju novih slučajeva, govori Pedro Sanchez, španjolski premijer.

Španjolske vlasti uvode mjeru ograničavanja kretanja stanovništva. Zabranjena su masovna okupljanja.

Talijanski turistički biser Sardinija prije ljeta bio je područje bez koronavirusa. Sada ima gotovo dvije tisuće zaraženih i 134-ero umrlih. Posijan je strah od infekcije pa su mnogi turisti pohitali u grad Olbiju kako bi se testirali na koronavirus. 

U Francuskoj je sve više hospitaliziranih, ali i novih žarišta zaraze na obali. Jedno od njih je i područje Marseillea, gdje je zabilježeno gotovo 3 tisuće novih slučajeva u samo nekoliko dana.

- Situacija je dovoljno alarmantna da bi se mogle razmotriti dodatne mjere, poput zatvaranja barova, restorana i noćnih lokala, govori Christophe Mirmand, načelnik okruga Bouches-du-Rhones.

U međuvremenu, u Europi su zabilježena dva slučaja ponovne zaraze koronavirusom, u Nizozemskoj i Belgiji.

- U Belgiji imamo pacijenticu koja se zarazila tri mjeseca nakon što je preboljela COVID-19. Uspjeli smo identificirati virus u oba slučaja. Pokazalo se da antitijela koja je pacijentica razvila tijekom prvog izlaganja virusu nisu bila dovoljna da spriječe novu infekciju malo drukčijom inačicom virusa, govori Marc van Ranst, profesor virologije na Katoličkom sveučilištu Leuven, Belgija.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da se zaraza i dalje širi, ali rast broja preminulih i novozaraženih usporava. Unatoč tomu poziva države na oprez i strogo provođenje epidemioloških mjera.