Papa Franjo će nakon šest mjeseci ponovno služiti audijencije pred vjernicima

Vjernici će od 2. rujna ponovno moći pratiti opću audijenciju pape Franje svakog tjedna na Trgu sv. Petra nakon što je to bilo onemogućeno zbog koronavirusa, objavio je Vatikan.

Vjernici će moći ući na trg ispred Apostolske palače dva sata prije početka audijencije. Za ulaz neće biti potrebne ulaznice, dodaje se.

Na vrhuncu pandemije u ožujku Vatikan je premjestio održavanje audijencije s Trga sv. Petra u knjižnicu Apostolske palače u borbi protiv širenja koronavirusa.
Katolici su opće audijencije mogli pratiti online.

Italija je posebno pogođena pandemijom, ali broj novih dnevnih zaraza kontinuirano opada posljednjih mjeseci.

Nedavni porast slučajeva "stavljen je pod kontrolu", rekle su talijanske vlasti. U Italiji je ukupno više od 261.000 zaraženih, a umrlih preko 35.000, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins.

Papa kritizira nepravde u svijetu

Papa je kritizirao virus bolesne ekonomije, u kojoj prevladavaju društvene nejednakosti, posvetivši svoju tradicionalnu audijenciju, kao i prošli tjedan, pandemiji koronavirusa.

Pandemija je naglasila i pogoršala društvene probleme, napose nejednakost, konstatirao je sa žaljenjem Papa, navevši kao primjer to što neki mogu raditi i školovati se na daljinu putem interneta, a drugi ne mogu.

Neke moćne zemlje mogu izdavati novac kako bi se suočile s krizom, a za druge to znači podizanje hipoteke na njihovu budućnost, upozorio je Franjo, dodajući da u njegovim mislima posebno mjesto uvijek imaju djeca koja umiru od gladi i nemaju pravo na školu.

Ti simptomi nejednakosti znakovi su društvene bolesti: to je virus koji potječe od bolesne ekonomije. To je plod nepravednog gospodarskog rasta koji ne vodi računa o temeljnim ljudskim vrijednostima, ustvrdio je.

U današnjem svijetu, nekolicina jako bogatih ljudi posjeduje više od ostatka čovječanstva. To je nepravda do neba!, kazao je.

Papa smatra da se homo sapiens deformira i postaje homo oeconomicus u lošem smislu riječi individualist, kalkulator i dominator.

Papi je jako stalo do gospodarskog razvoja koji poštuje okoliš i ljude, čime se bavio u svojoj enciklici Laudato si, pa je tako ponovno upozorio na uništavanje okoliša.

Uskoro ćemo prijeći velik broj granica našeg predivnog planeta, s teškim i nepovratnim posljedicama: od gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena do podizanja razine mora i uništavanja tropskih šuma, kazao je, kritizirajući grješnu želju da se posjeduje i dominira svojom braćom i sestrama, prirodom i samim Bogom.