Budućnost "Đure Đakovića" - uspjeh, sanacija ili stečaj?

Nakon dramatičnog početka godine, štrajkova, nelikvidnosti i prijetećeg stečaja - u tvrtki "Đuro Đaković" uz pomoć države stabilizirana je proizvodnja. Ali spas je još daleko i sasvim je izvjesno da će teret saniranja golemih gubitaka morati dijeliti svi vlasnici. 

Smanjivanje temeljnoga kapitala radi pokrivanja nagomilanih gubitaka, tvrdi  uprava, logičan je dio restrukturiranja koji prati i europske smjernice. No taj je udar na svoje udjele većina malih dioničara odbila podržati.

- Išlo se sa protuprijedlogom i na kraju je usvojen protuprijedlog da se gubitak koji je akumuliran pokrije iz dobiti budućih razdoblja".

Mali dioničar, radnik i sindikalac Ivan Barić bio je pri glasanju suzdržan.

- Dugovi su se nagomilali i sigurno pored kreditnih opterećenja koje tvrtka ima, u budućnosti mi teško možemo vratiti kredite i stvarati dobit iz koje se mogu pokrivati prijašnji gubici. To nije realno za očekivati.

- Nema nikakve dileme da će se ukoliko se bude provodio program restrukturiranja u jednom trenutku morati dogovoriti pokrivanje postojećih gubitaka od strane postojećoh dioničara iz kapitala. U kojoj mjeri, o tome će postojeći dioničari morati odlučivati vrlo skoro, ističe predsjednk Nadzornog odbora Đure Đakovića, Đuro Popijač.

Jer gubici su golemi. Dugoročna potraživanja premašuju 600 milijuna kuna.

- Kompanija je u kroničnom zaista kroničnom stanju. Živi i u ovom momentu radi isključio zahvaljujući ovoj injekciji države, dodao je Popijač.

Pomogla je stabilizirati poslovanje, a duboka kriza potaknula je i brojne uštede.

- Trenutno radimo isti broj vagona mjesečno, sa stotinjak proizvodnih ljudi manje, kaže Danijel Marić, predsjednk Uprave ĐĐ Specijalna vozila.

No ima još mnogo posla, a najvažniji je - pronaći strateškog partnera. Interes je zasada pokazalo šest domaćih i stranih tvrtki.

- Ako bi ga imali do Nove godine onda bi vjerojatno u prvom kvartalu bilo moguće s njim operativno odraditi i dalje, ističe predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Hrvoje Kekez.

Uspjeh, sanacija ili stečaj. Sve su opcije otvorene. Nekadašnji gigant hvata zadnji vagon za spas.