Broj zaraženih prešao 24 milijuna

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je 24 milijuna, od čega je gotovo 13 milijuna u Sjedinjenim Državama, Brazilu i Indiji. U našem bliskom okružju najviše novih slučajeva zaraze je u Bosni i Hercegovini.

Slovenija i dalje ima vrlo povoljnu situaciju, danas tek 36 novozaraženih, više od 50 posljednji put imali su početkom travnja.

Škola počinje sljedećeg utorka, a vlasti smatraju kako su se za to stvorili uvjeti i stavljanjem Hrvatske na "crvenu" listu.

- Kada je riječ o Hrvatskoj, mi smo upozoravali na vrijeme jer vidjeli smo trendove i frekvenciju novih zaraza. Mi pak potvrđujemo da je broj unosa od prošloga tjedna znatno manji jer su se Slovenci nakon našeg upozorenja od 14. kolovoza počeli vraćati, kaže glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin.

U Bosni i Hercegovini 283-oje novozaraženih uz 11 smrtnih slučajeva. Srbija, pak, bilježi 154 nova slučaja uz dvoje preminulih.

Porast broja zaraženih danima ima Francuska, ponovno se potvrđeni slučajevi broje u tisućama. No broj hospitaliziranih je u padu, a smrtnih ishoda je nesuporedivo manje nego u prvim mjesecima.

- Postoji određeno razdoblje odgode od povećanja broja zaraženih među mladima do povećanja broja hospitaliziranih. Nije isto kao u ožujku jer tada oni koji su bili u povećanom riziku nisu to znali pa se nisu zaštitili. Sada je očito da se oni iznad 55 godina, koji imaju ozbiljne dijagnoze, pojačano paze, kaže epidemiologinja Dominique Costagliola iz Pariza.

U priobalnoj regiji oko Marseillea posebno rastu brojevi, pa su lokalne vlasti uvele obvezno nošenje maski i ograničile rad lokala do 23 sata.

A fotografije sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, kako predsjeda partijskim sastankom, trebale bi biti odgovor na nagađanja da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

Ako su fotografije recentne, a informacije istinite, on je iskoristio priliku da svoje podređene upozori na pandemiju koronavirusa, ali i skori udar tajfuna.

Inače, u toj zemlji još nije službeno potvrđen ni jedan oboljeli.