Otok Vis - odredište bez koronavirusa

Vis je, kada je riječ o koronavirusu, ostao netaknut, a ni sezona nije podbacila. Na otoku je 10 tisuća ljudi, gotovo sav smještaj je popunjen i sve radi. Goste je, kažu, doveo otočni mir, a virusu nije dao ni da se pojavi.

Ne žale za ludom zabavom i noćnim klubovima, čime su otok spasili od koronavirusa.

Na otoku nema gužvi, a i malo je ležajeva, ali ono čega ima napretek su - prirodne ljepote. Noćnih klubova nema.

- Mi smo kao jedinica lokalne samouprave odmah u 6. mjesecu ukinuli sve manfestacije što se tiče Viškog kulturnog ljeta, jer smo smatrali, kako ja to ovako volim reći, da zbog dvije srdele, malo muzike i čaše vina, nemojmo riskirati sezonu, kaže Ivo Radica, gradonačelnik Visa.

Dobra sezona spasila je radna mjesta u turizmu.

- Svi su na svojim radnim mjestima, tako da mi cijelo vrijeme pandemije nismo davali ni otkaze ni ništa, rekao je Edo Bogdanović, direktor Modre špilje d.d.

Turističkim rezultatima pomogli su i domaći turisti.

- Ostvarili smo rezultate izvrsne, 8 mjesec je praktički na razini prošle godine, a kada gledamo od početka godine - imamo 60 posto gostiju, rekla je Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže.

- Veseli posebno činjenica da je ove godine povećan broj domaćih gostiju koji su na neki način spasili ovu sezonu. Njih je čak 30 posto više od prošle godine u broju dolazaka i 20 posto više noćenja prvih 25 dana ovoga mjeseca, kaže Bogoljub Mitraković, direktor TZ-a Komiže.

Jadrolinija bilježi tek minimalnu razliku u prijevozu vozila na otok - samo 177 vozila manje nego lani.