Ruski tužitelji kažu da nema naznaka zločina u slučaju Alekseja Navaljnog

Ured glavnog ruskog tužitelja objavio je da nema naznaka da je počinjen zločin protiv kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog koji je hospitaliziran zbog mogućeg trovanja.

Ured glavnog tužitelja tvrdi da nema osnova za pokretanje istrage nakon hospitalizacije Navaljnog prošlog tjedna.

Njemačke vlasti pristale su surađivati s Rusijom na ovom slučaju, dodao je Ured glavnog tužitelja.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je ranije da je pokrenulo istragu o zdravlju Navaljnog zbog mogućeg trovanja.

Navaljni (44) u induciranoj je komi u berlinskoj bolnici gdje je prebačen u subotu nakon što je mu je pozlilo na letu iznad Sibira.

Njemačka bolnica objavila je da je prvi medicinski pregled Navaljnog ukazao na trovanje, dok ruski liječnici, koji su ga liječili u sibirskoj bolnici, tvrde suprotno. Rekli su da su mu spasili život, ali da nisu pronašli tragove otrova u njegovom tijelu. Odjel sibirskog ministarstva unutarnjih poslova pokrenuo je preliminarnu istragu nakon što je avion u kojem je bio Navalnji prisilno sletio u Sibiru.

Kažu da su pregledali hotelsku sobu u kojoj je odsjeo Navaljni u Tomsku, istražili rute kojima se kretao u gradu i analizirali snimke nadzornih kamera s tog područja.

Tvrde da nisu otkrili nikakve lijekove ili druge tvari.  Kremlj je ovaj tjedan objavio da želi da se otkriju okolnosti Navaljnovog stanja i da se nada da incident neće naštetiti odnosima sa Zapadom.

Njemačka, Francuska i druge zemlje pozvale su Rusiju na provođenje istrage.
Ministri EU-a ovaj tjedan bi trebali razgovarati o Navaljnovom stanju.

Šef francuske diplomacije Jean-Yves Le Drian rekao je u četvrtak da mu nije jasno zašto Rusija nije zauzela transparentan pristup zbog mogućeg trovanja Navaljnog.