Putin spreman poslati snage u Bjelorusiju da pomognu Lukašenku

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da je osnovao rezervne policijske snage koje bi mogle priteći u pomoć bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku ako neredi u toj zemlji izmaknu kontroli, prenosi Interfax.

Vladimir Putin je rekao da Rusija za sada ne vidi potrebu da pošalje svoje snage u Bjelorusiju zbog političke krize koja je nastala nakon predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

Moskva smatra da se situacija vraća u normalu, prenijela je RIA.

Bivša sovjetska republika utonula je u kaos nakon izbora za koje oporba tvrdi da su namješteni kako bi Lukašenko i dalje ostao na vlasti, nakon punih 26 godina.

Snage sigurnosti pretukle su prosvjednike na ulici i pritvorile ih na tisuće ne bi li ugušile masovne prosvjede i štrajkove. Lukašenko niječe da je namjestio izbore.

- Naravno da imamo neke obveze prema Bjelorusiji i Lukašenko je postavio pitanje hoćemo li pružiti potrebnu pomoć, rekao je Putin.

- Rekao sam mu da će Rusija ispuniti sve svoje obveze. Aleksandar Grigorivič Lukašenko zatražio me je da osnujem rezervne policijske snage i to sam učinio. Ali dogovorili smo se da će ih se koristiti samo ako situacija izmakne kontroli.