Novotny: Hrvatska bi iz krize mogla izaći jača ako Vlada preusmjeri novac

Pad BDP-a od 15,1% je očekivan, budući da je u tom razdoblju došlo do suspenzije ekonomske aktivnosti i taj kvartal će utjecati na ukupna ekonomska kretanja, izjavio je za portal HRT-a Damir Novotny, ekonomski analitičar.

- Rekordni pad BDP-a, 15,1 posto!
  
Turistička sezona koja je bila iznad očekivanja će, kako kaže, ublažiti ovaj pad, tako da će ukupan pad u 2020. biti blaži od ovoga u drugom kvartalu.

- Vlada mora pomoći poduzećima u održavanju likvidnosti i održavanju radnih mjesta, Vlada bi morala provesti reforme i smanjiti svoju potrošnju kako bi olakšala izlazak iz krize.
Zapravo, dodaje, u državnom sektoru pada nije bilo, ta komponenta države je ostala ista, Vlada će se tako morati prilagoditi i novac iz Europskih fondova usmjeriti na ekonomske aktivnosti, a ne samo na javne radove kako smo čuli iz Vlade. Odnosno, tvrdi Novotny, Vlada mora novac preusmjeriti prema privatnom sektoru i mora se dogoditi promjena u smjeru potrošnje novca.

- Ovakav duboki pad i tako usporavanje ekonomske aktivnosti je možda i dobar, jer će se ispuhati napuhani baloni u nekretninskom sektoru koji su išli u smjeru rentijerske ekonomije. I turizam u funkciji iznajmljivanja se mora ispuhati, jer ne može hrvatska ekonomija živjeti samo na turizmu. Cijene nekretnina su snažno rasle, a to nije bila posljedica veće potražnje. Kapital se kretao prema ulaganjima u nekretnine koje su trebale biti rentijerske, a nije kapital usmjeren prema poduzetništvu, dodaje Novotny.

Hrvatska bi iz ove krize mogla izaći jača, ako se novac usmjeri prema prerađivačkoj industriji, privatnicima i poduzetnicima, zaključuje Novotny.