U Varaždinskoj županiji devet novih slučajeva koronavirusa

U protekla 24 sata na području Varaždinske županije evidentirano je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a zbog narušene epidemiološke situacije županijski Stožer Civilne zaštite izdao je preporuku da se odgode sva planirana događanja s većim brojem ljudi.

-
Epidemija koronavirusa iz minute u minutu  

Tri nova slučaja povezana su sa svadbom održanom 15. kolovoza u ivanečkom kraju, jedan slučaj povezan je s radnim mjestom u Zagrebu, tri su bliski kontakti ranije potvrđenih zaraženih osoba, a dvije osobe povezuje se s ljetovanjem. Sve osobe imaju blaže kliničke slike i liječe se kod kuće, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Robert Vugrin.

- S obzirom da u istom razdoblju imamo i 11 oporavljenih osoba, trenutno je u Varaždinskoj županiji 59 aktivnih slučajeva, od čega se šestero liječi u bolnici, a 53 osobe se zbog blaže kliničke slike liječe kod kuće, kazao je Vugrin, te istaknuo da se s obzirom na nove brojke može konstatirati da je epidemiološka situacija u Varaždinskoj županiji narušena.

- U prvom valu od 1. ožujka do 4. svibnja imali smo 47 slučajeva zaraze, a samo u proteklih osam dana imamo 48 pozitivnih na koronavirus. U istom razdoblju smo testirali 1.001 uzorak i znači da je pojavnost među testovima 4,8 posto, dodao je Vugrin.

Danas je održana koordinacija županijskog Stožera s načelnicima lokalnih stožera s područja Varaždinske županij na kojoj je odlučeno da će Nacionalnom stožeru predložiti limitiranje broja uzvanika na svadbenim svečanostima, da gornja granica bude stotinu uzvanika.

Tražimo da se mjera primjenjuje tijekom cijelog rujna, to je jako važno jer samo s jedne svadbe imamo čak 25 zaraženih osoba, istaknuo je.

S obzirom na razvoj epidemiološke situacije i početak nove školske godine, Stožer civilne zaštite Varaždinske županije do poboljšanja epidemiološke situacije preporučuje odgodu svih planiranih događaja s većim brojem ljudi, na kojima nije moguće osigurati provedbu svih propisanih epidemioloških mjera.