Stanje Alekseja Navaljnog se popravlja

Zdravstveno stanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog se popravlja, objavila je u petak berlinska bolnica u kojoj se liječi nakon što je otrovan u Rusiji.

- Došlo je do određenog poboljšanja simptoma izazvanih gutanjem tvari iz skupine inhibitora kolinesteraze, koja je izazvala trovanje, navela je bolnica u priopćenju i precizirala da je pacijent i dalje u induciranoj komi i na respiratoru.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmuš u tvitu je potvrdila da on "trenutačno nije životno ugrožen".

- Ipak, liječnici se i dalje suzdržavaju dati bilo kakvu prognozu, dodala je.

Bolnica je ponovila da za sada nije moguće reći hoće li Navaljni (44) imati dugotrajne posljedice "tog teškog trovanja".

U ponedjeljak, dva dana nakon hitne hospitalizacije Navaljnog u Njemačkoj, liječnici berlinske bolnice su rekli da su dijagnosticirali tragove trovanja kemijskim oružjem, nervnim otrovom iz skupine inhibitora kolinesteraze.

Među njima je i sarin, kojim je otrovan bivši špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija 2018. u Engleskoj.

Ruski liječnici koji su zbrinuli Alekseja Navaljnog u Sibiru tvrdili su da tijekom njihovih testiranja nije pronađena takva tvar u njegovom organizmu.

Glavni protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Navaljni, kolabirao je u četvrtak u zrakoplovu nakon što je popio čaj u zračnoj luci. U subotu je iz Sibira prebačen na liječenje u Njemačku.