Pitomača: Rekordne količine kamilice za izvoz

Među ljekovitim biljem najzastupljenija je kamilica. Berba je završila, otkup se privodi kraju, a većina uzgajivača zadovoljna je urodom i kakvoćom. Podravska je kamilica iznimno tražena među stranim kupcima, a u tvornici u Pitomači prerađuju ovih dana rekordne količine, koje će većinom završiti u izvozu.

Najveći domaći proizvođač, otkupljivač i prerađivač ljekovitog bilja u Pitomači završava s otkupom kamilice. Sada se zahuktava prerada. Većina kooperanata zadovoljna je prinosom.

- Ove godine smo imali izuzetno povoljne vremenske uvijete. Tu smo dobili kvalitetu kamilice jako dobru. Pozitivno je bilo što korovi nisu došli u momentu kad su velike padaline, zato što tada dobijemo i korove. Kamilica je osušena na vrijeme, na vrijeme je ubrana i tu je kvaliteta vrhunska ove godine, govori Milan Noha, Mustafina Klada.

- Ove godine smo imali 25 hektara kamilice. Imali smo dosta stresnu sezonu, bilo je sušno proljeće. Nismo imali dovoljno oborina, ali je kamilica iznenađujuće dobro rodila, naglašava Marko Meštrović, Noskovci.

Kooperant iz Moslavine počeo je s kamilicom, i to ekološkom, prije 11 godina, nakon što se razočarao u konjogojstvu, ali i u nekim drugim područjima agrara.

- Krenuli smo kamilicu, u čaj iz očaja smo krenuli. Inače, Moslavina nudi naftu, vodu, vino, plin, čaj i očaj, govori Milan.

Najveći dio kamilice vrhunske je kakvoće, pun eteričnih mirisnih ulja. Stoga kamilica, kao i drugo ljekovito bilje, sve češće završava u izvozu. I što je još važno - sve je više gotovih proizvoda, među kojima prednjače čajevi.

- Rekordna godina po plasmanu kamilice, po otkupu. Otkupili smo nekih 1000 tona i pored opremanja vlastitog brenda, a sve drugo je isključivo za izvoz. S ponosom mogu reći da je više od pola toga proizvodnja privatnih marki za velike trgovačke lance i upravo smo prije dva tjedna počeli proizvodnju za jedan veliki trgovački lanac za 14 zemalja EU, naglašava Denis Nemčević, predsjednik Uprave "Spider grupe", Pitomača.

Iz ove tvornice u Pitomači svakoga dana u svijet odlazi oko milijun vrećica različitih čajeva.

Od pojave epidemije u svijetu, kažu ovdje, potražnja za čajevima u stalnom je porastu, iako njihova sezona tek dolazi.