13 godina od kornatske tragedije

Na današnji dan prije 13 godina dogodila se najveća tragedija hrvatskoga vatrogastva, kada su na otoku Kornatu poginula dvanaestorica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Preživio je, s teškim ozljedama, jedino Frane Lučić.Njima u spomen članovi obitelji i kolege položili su vijenac ispred Vatrogasnog doma u Šibeniku. Zbog olujnog juga središnja komemoracija na mjestu njihova stradanja - otoku Kornatu - prvi  je put odgođena, za utorak.

- Vrijeme ne liječi rane, stvara nam bol. I najviše ta, znači, sudski epilog koji nema kraja i ne znamo kad će ga imati. I taj neki nemir koji uvijek traje i iz godine u godinu se vraća u ove dane, kaže Mate Klarić, brat stradalog vatrogasca. 

- Teško da ću ja doživjeti da saznamo istinu. Jedino ako moja kći i unučad dožive, ako Bog dragi dade da doznaju istinu - ja je siguno neću doznati, rekla je Ajka Crvelin, majka i supruga stradalih vatrogasaca.Službeno je utvrđeno da je uzrok tragedije tzv. eruptivni požar. Međutim dio javnosti i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, smatrajući da im nisu do kraja otkrivene informacije o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP-a Šibenik Draženu Slavici, no on je 2013. u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi. No Vrhovni je sud srušio tu presudu, a novim suđenjem je Slavica potkraj travnja prošle godine  drugi put oslobođen optužbi.

Na tu presudu žalilo se šibensko Županijsko državno odvjetništvo koje predlaže da Vrhovni sud prihvati žalbu i ukine pobijenu presudu te predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno raspravljanje i odluku.

Komemoracija za 12 stradalih vatrogasaca na Kornatima trebala se održati danas, no odgođena je zbog jakog juga, i to za utorak, 1. rujna.Ministar Banožić izrazio suosjećanje s obiteljima

U prigodi 13. godišnjice Kornatske tragedije, jedne od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca, ministar obrane Mario Banožić izrazio je suosjećanje s obiteljima poginulih vatrogasaca, priopćeno je u nedjelju iz MORH-a.

Tragedija se dogodila 30. kolovoza 2007. prilikom akcije gašenja požara na otoku Velikom Kornatu. U gašenju je sudjelovalo 13 vatrogasaca, od kojih je 12 vatrogasaca poginulo na licu mjesta ili su umrli u bolnicama, a jedini je preživio vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na Murteru, naveli su iz MORH-a.

U ovoj prigodi ministar obrane Mario Banožić izrazio je suosjećanje s obiteljima poginulih vatrogasaca naglasivši kako je ovo najveća tragedija koja je pogodila Hrvatsku od njezina osamostaljenja.

I nakon 13 godina moramo čuvati uspomenu na najveću tragediju koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo tijekom koje su smrtno stradali mladi životi. Zadaća je svih nas da iz ove tragedije izvučemo pouku kako se ovakvi ili slični događaji ne bi ponovili, poručio je ministar Banožić.