Do fasade uz pomoć države

Nakon pet godina država ponovno daje poticaje za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Sufinancirat će se obnova fasada, zamjena sustava grijanja te ugradnja prozora i fotonaponskih ili solarnih panela.

Prijave za subvencije primaju se od prvog rujna, a zbog golemog zanimanja očekuje se da će biti razgrabljene već u prvim danima.

Vlado Ćurdo kuću gradi 20 godina. Već je mnogo uložio, postavio nove prozore, ali fasadu još nema. Natječaj je jedva dočekao.

- Nadam se da će mi država pomoći 60%. Kad to sve završim, vjerujem da će biti računi barem 40-50 posto niži, govori Vlado.

Prijavljuje se putem interneta od 1. rujna u 9 sati. Do tada svi dokumenti moraju biti pripremljeni.  
- Interes je iznimno velik, možda baš zato što ovaj natječaj nije bio prethodnih godina pa je interes sve veći i veći za energetsku obnovu, istaknula je Suada Mustajbegović, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Jer država pokriva 60 posto troškova za obnovu fasade, ugradnju novih prozora ili zamjenu grijanja. Najviše 60.000 kuna po jednom projektu. Ako se više toga mijenja, iznosi su veći. 

- Ako mijenjate sustav grijanja, ugrađujete solare i fotonaponske sustave, taj iznos se povećava do 204 tisuće kuna ukupno sufinanciranih sredstava, govori Jurica Jagar, ovlašteni arhitekt i energetski certifikator.

Da je ulaganje u fasadu ili prozore dobitak, a ne nepotrebna investicija, znaju oni koji su dobili subvenciju na posljednjem natječaju prije 5 godina. Uložili su svojih 30 tisuća kuna te dobili novu fasadu i prozore. I sada cijepaju manje drva.

- Znači, mi smo trošili 35 metara, sad trošimo oko 22 metra, tako da se skoro prepolovilo, naglašava Magdalena Jandrić Grubić iz Petrinje.

Energetska obnova upregnut će i domaće građevinare.

- Ove godine jako je velik interes, samo ja sam napravio 150 do 200 ponuda, interes je strašno velik zato što je ljudima  to velika potpora u obnovi kuće, istaknuo je Stjepan Stanić, Stanić gradnja.

Tko ne uspije dobiti subvenciju sada, kažu nam u Fondu, neće dugo čekati. Novi natječaj najavljuje se dogodine.