Prioritet talijanske vlade je siguran početak školske godine

Talijanski premijer Giuseppe Conte je rekao da je organiziranje sigurnog početka škole godine u Italiji prioritet talijanske vlade.

-
Današnji nam je prioritet siguran početak školske godine, napisao je na Twitteru.

Nakon što su škole u zemlji bile zatvorene dulje od šest mjeseci zbog pandemije covida-19 koja je teško pogodila zemlju, otvaraju se 14. rujna prema službenom kalendaru. 

Unatoč mjerama koje su obećale vlasti, početku školske godine prethode napetosti i sumnje roditelja učenika dok posljednjih tjedana ponovo ima više zaraženih, posebice među mladima.

Prije povratka oko 8,3 milijuna učenika u škole, država i regije su 26. kolovoza objavile mjere javnozdravstevnog instituta poput obveznog razmaka, kupovine 2,5 milijuna školskih klupa, nošenja zaštitnih maski, prilagođenih rasporeda, razmještaja u razredu, rotacije u kantinama, postupaka u slučaju zaraze u školi, kontrole temperature koje obavljaju roditelji.

Te mjere su potaknule brojna pitanja. Nekoliko regija je već odlučilo odgoditi početak školske godine, poput Apulije, Kalabrije i Sardinije na jugu, koje učenike očekuju 24. rujna. I Basilicata, Kampanija i Abruzzo predviđaju odgodu.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella je u priopćenju "pozvao na učinkovito suočavanje s odgovornostima u ovom teškom trenutku".