Lokalna i regionalna samouprava strahuje od gubitka milijardi kuna

Na Konferenciji o oporavku lokalnih proračuna i komunalnih investicija istaknuto je da bi lokalna i regionalna samouprava iduće godine mogle ostati bez 3 do 4 milijarde kuna proračunskog prihoda, što dovodi u pitanje njihovu opstojnost i razvojne projekte. Župani i gradonačelnici protive se decentralizaciji lokalne uprave, no podržavaju smanjenje broja lokalnih dužnosnika.

Obvezno nošenje maski u školama i troškovi prijevoza školaraca opteretili bi proračun Krapinsko-zagorske županije za dodatnih 7 i pol milijuna kuna, upozorava župan Željko Kolar.

- Ako će se još smanjivati stope, a neće biti nikakvih kompenzacijskih mjera, a rupa u proračunu je 20 milijardi kuna, onda imamo ozbiljan problem, rekao je Kolar.

Novim poreznim zakonima općine i gradovi ostaju bez milijardi kuna.

- Kroz četiri zakona ili mjera koje su donesene ili su u pripremi lokalna i regionalna samouprava bi mogle iduće godine imati 3,5 do 4 milijarde manje novca, rekao je predsjednik Udruge gradova Željko Turk.

Upitne postaju planirane investicije, osobito komunalne.
                                                          
- Zdravstvo i školstvo neće biti obuhvaćeno uštedama i rezovima. Ono što možemo, skinut ćemo, ono što se ne smije, prvenstveno zdravstvo i školstvo, to nećemo, poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.


I državni proračun i lokalni zbog pandemije su pod velikim pritiskom te je za brz oporavak ključan europski novac, ističe potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

- Dvije su ključne riječi investicije, to je i lajt motiv konferencije, komunalne investicije, lokalna samouprava apsolutno da, ali isto tako i reforme jer nije samo Fond oporavka, nego i otpornosti, rekao je Marić.

Vlada stoga planira prepoloviti broj lokalnih dužnosnika. Općine neće ukidati, već ih funkcionalno povezati - potvrdio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

- To znači da će jedinice lokalne uprave zajednički formirati komunalno poduzeće koje će obavljati posao u više lokalnih jedinica, zajedno će osnovati ustanovu predškolskog odgoja koja će upravljati dječjim vrtićima i sve će biti racionalnije i jeftinije, poručio je Malenica.

Manji proračuni, štednja, niže plaće i reforma lokalne uprave - sve nas to očito čeka u teškom razdoblju recesije.