Pripreme za novu školsku godinu u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Za tjedan dana počinje nova školska godina. Poštivanje epidemioloških mjera za mnoge će škole zbog velikog broja učenika biti vrlo zahtjevno. Ekipa HRT-a provjerila je kako teku pripreme u jednoj od koronavirusom najpogođenijih županija, Splitsko-dalmatinskoj.

U Petoj gimnaziji sve je spremno za nikad neizvjesniju školsku godinu. Spremačica ima dovoljno. Hodnike i kvake čistit će i za vrijeme nastave, a učionice temeljito prije dolaska popodnevne smjene. Sredstva za dezinfekciju i perive maske osigurani su.   

- Svi učenici će dobiti po dvije maske, isto tako i nastavnici. Nažalost, razmak minimalni od dva metra ne možemo osigurati. Nekakvih metar i pol će biti, objašnjava Ankica Kovač, ravnateljica V. gimnazije "Vladimir Nazor", Split.

Bolesni i učenici u samoizolaciji nastavu će pratiti putem interneta, a poraste li komu temperatura u školi istog će trena u prostoriju za izolaciju.

- To će biti vrlo zahtjevan zadatak, ali ćemo to napraviti. Bogu hvala, imamo jako veliku školu. Imamo prostorne uvjete koji zadovoljavaju i mi ćemo to organizirati u turnusima, ističe Željko Jurin, ravnatelj OŠ "Žnjan-Pazdigrad", Split.

Bude li manjka djelatnika resorno ministarstvo izaći će ususret. 

- Mi od strane škola smo dobili zasad 4 škole koje imaju produženi boravak, koje imaju po jednu miješanu skupinu. Dobili smo zahtjev da im se odobri na određeno vrijeme dodatni učitelj, odnosno učiteljica razredne nastave. Mi ćemo to odobriti, govori Mate Omazić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti Grada Splita.

Svaka škola odlučuje za sebe i iskoristit će ono čime raspolaže pa će ponegdje djeca jesti u učionicama, a nekima maske neće ni biti potrebne.

- Većina će ići pod maskama, a bit će škola koje će raditi i bez maski, to su manje škole u zaobalnom dijelu županije gdje je manji broj učenika, objašnjava Tomislav Đonlić, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, kažu, spremni su na sve scenarije i ulažu maksimalne napore da 55 000 učenika što dulje ostane zdravo.