Za baltičke zemlje bjeloruski predsjednik persona non grata

Litva, Estonija i Latvija upisale su na crnu listu bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka kao i 29 visokih dužnosnika njegovog režima optužujući ih za izbornu prijevaru i represiju prodemokratskih prosvjeda.

Deseci tisuća prosvjednika Lukašenku čestitali 66. rođendan

Baltičke zemlje, članice EU i NATO-a najavile su sankcije u sklopu koordiniranog napora podrške prosvjeda u susjednoj Bjelorusiji, koji ulaze u četvrti tjedan nakon spornih predsjedničkih izbora 9. kolovoza.

- Šaljemo poruku da moramo učiniti više od objava, izjava, moramo poduzeti konkretne mjere", rekao je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius.

Osim Lukašenka, na crnoj listi zabrane putovanja je i 29 dužnosnika izbornog provjerenstva, ministarstava i snaga reda.

Linkevicius  je rekao da bi se uskoro popis nadopuniti.

Njegov estonski kolega Urmas Reinsalu je izjavio da baltičke zemlje pokazuju da se "ozbiljno bore protiv kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji".

Europska unija također priprema zabrane ulaska i zaleđivanje imovine dvadesetak bjeloruskih dužnosnika, što treba potvrditi 27 članica EU.

Neke zapadne zemlje EU drže da bi sankcioniranje Aleksandra Lukašenka moglo pokvariti napore za uspostavu dijaloga između vlasti i oporbe i da bi to gurnulo bjeloruskog predsjednika u naručje Rusije.

Latvija i Litva graniče s Bjelorusijom, a u Litvi je u egzilu šefica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na sankcije nazivajući ih ishitrenim potezom, prenijela je agencija RIA.