Zbog bolesti opet odgođeno suđenje za Fimi mediju

Zbog bolesti bivšeg premijera Ive Sanadera i još dvoje suoptuženika u utorak je odgođena rasprava u slučaju Fimi medija na kojoj su se optuženi za izvlačenje milijunskih iznosa iz državnih institucija i tvrtki trebali očitovati o izmijenjenoj Uskokovoj optužnici.

Zagrebački Županijski sud dobio je uoči rasprave obavijest od uprave zatvora u Remetincu da je bivši premijer i čelnik HDZ-a od 24. kolovoza hospitaliziran u KBC Sestre milosrdnice gdje su mu prema medicinskoj dokumentaciji u nedjelju trebali operirati kralješnicu.

Sanader će nakon operacije biti još desetak dana zadržan u bolnici, a potom bi trebao otići na rehabilitaciju u toplice.

Na ponovljenom suđenju se uz Sanadera koji je više puta odgađao rasprave zbog zdravstvenog stanja nisu pojavili ni bivši rizničar i blagajnica HDZ-a Mladen Barišić i Branka Pavošević.

Barišić prema medicinskoj dokumentaciji mora mirovati u ležećem položaju jer trpi jake kronične bolove zbog neutvrđene bolesti, dok je Pavošević zbog bolesti na pretragama. Optužnica protiv Sanadera, HDZ-a i ostalih u srpnju je tehnički izmijenjena nakon što je nadopunjena financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem. Optuženici su se o izmjenama trebali očitovati 17. srpnja, ali je i tada suđenje odgođeno.

Uskok tereti Sanadera da je sebi pribavio 15,2 milijuna kuna, a HDZ za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna i traži da im se ti iznosi oduzmu.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

No, rasprava je prekinuta u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu, a razlog je bila bolest suoptužene vlasnice Fimi medije Nevenke Jurak koja je u međuvremenu umrla. Suđenje je formalno krenuo iznova krajem siječnja, ali se rasprave nisu održavale zbog epidemije koronavirusa i zagrebačkog potresa.

Uz Sanadera koji je ranije u tom slučaju nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček. Svi optuženi među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je preko Fimi medije izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, odbacuju krivnju.

Sanader koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki.