Šipak je ove godine odlično rodio, a na tržištu je tražen

Za jačanje imuniteta u borbi protiv koronavirusa dobro će ovih dana doći i - šipak! Ove je godine odlično rodio. Bere se ručno, uz mnogo muke zbog trnova koji ga okružuju. No trud se na kraju isplati jer je na tržištu vrlo tražen...

Kad zagrebački ured zamijeni ovim u polju šipka nadomak Nove Gradiške, za Antu, kaže, počinje drugi život. Sad je vrijeme berbe.

- Ovo je više malo za dušu. Naporno je za tijelo ali nekako čovjek je odmorniji kad je vani. Nije toliko naporno ko na poslu, rekao je uzgajivač šipka iz Svete Nedelje Ante Ćutuk.

Ali nije ni lagano. S trnovitih se grmova zdravi plodovi beru ručno a ove ih godine ima u izobilju. Nasreću ima i rodbine i prijatelja  - spremnih pomoći.

- Malo rukavice malo dugi rukavi da nas manje grebe i bocka, kazao je Željko Poljak, Cernik.

- Ja godinama to već berem. Kod kuće gore po brdu, znate, divlji šipak. Pa onda već imam iskustva, dodala je Ana Gudović, Opatovac.

- Biramo ove crvene zrele. Ako su onako svijetlo žuti zeleni to ostavljamo, a ove malo tamne to se ne bere to je pokvareno jel, rekao je Luka Zec, Opatovac.

Ove će  sezone, nadaju se, s malo više od hektara ubrati i do dvije tone vitaminskih bombica. Ekološki nasad obitelj Ćutuk podignula je prije sedam godina.

- To je kultura koja je opipljiva za branje. Zahtjevna je u startu ali produkti su fenomenalni. Ko je god probao pekmez i čaj kažu da je to stvarno vrh, naglasio je Ante.

Pa će većinu prodati bez problema -  na kućnom pragu. Kilogram osušenih bobica stoji oko 60 kuna. Obiluju vitamina i podižu otpornost. Za borbu protiv koronavirusa šipak je - pun pogodak.