Lukšić: COVID bolnica je otvorena zato što svaki dan raste broj oboljelih u infektivnoj bolnici

COVID bolnica u KB-u Dubrava otvorena je zato što broj bolesnika u infektivnoj bolnici "Dr. Fran Mihaljević" kontinuirano raste već nekoliko dana, rekao je Ivica Lukšić, dr. med. koordinator bolničkog liječenja oboljelih od COVID-19 u KB-u Dubrava gostujući u Temi dana HRT-a.

145 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Hrvatskoj je trenutačno malo manje od dvije i pol tisuće oboljelih. Na bolničkom je liječenju 258 pacijenata, od čega na respiratoru njih 14. Jedna je osoba preminula. Najviše novih slučajeva imaju Splitsko-dalmatinska županija i Zagreb, no znatno manje nego prije nekoliko dana. Jesen je pred vratima, još neizvjesna, ali pripreme traju. Ponovno je otvorena COVID bolnica u KB-u Dubrava.

- Trenutačno imamo dva pacijenta koja su COVID pozitivna koji osim te infekcije imaju i druge bolesti zbog kojih su primljeni u naš centar. Otvoreni smo zato što broj bolesnika u infektivnoj bolnici "Dr. Fran Mihaljević" kontinuirano raste već nekoliko dana. U stalnoj smo komunikaciji s infektivnom klinikom i pripravnosti da u onom trenutku kad infektivna klinika popuni svoje kapacitet za COVID bolesnike, KBC Dubrava u svojem kliničkom centru primit će ostatak bolesnih, rekao je Lukšić.

"Sad je bitno drugačija situacija jer imamo iskustvo od proteklih 6 mjeseci"

Ivica Lukšić je istaknuo kako je sad bitno drugačija situacija jer imamo iskustvo od proteklih 6 mjeseci što se tiče COVIDA-19.

- U početku su bili hospitalizirani bolesnici asimptomatski jer nismo znali. Znali smo samo da su COVID-19 pozitivni. Brojne druge stvari nismo znali. Danas hospitaliziramo bolesnike kojima je potrebna bolnička njega i skrb. U proteklih 6 mjeseci sustav se bitno reorganizirao. Unutar kliničkih bolnica smo se prilagodili, organizirali i osoblje je steklo iskustvo u liječenju COVID-19 bolesnika, ali i ostalih bolesnika uz COVID-19 bolesnike, rekao je Lukšić.

Ivica Lukšić je istaknuo kako ostale bolesti nisu stale i mora se o tome voditi računa. 

- U KB-u Dubrava dijagnostika radi u dvije smjene pa se dogodilo da famozne liste čekanja za neke pretrage nisu bile nikad manje. Zbog koronavirusa smo uspjeli neke stvari poboljšati, dodao je.

Lukšić je rekao kako ni u početku pandemije KB Dubrava nije bila bez zaštitne opreme.

- Početkom epidemije, svi bolesnici koji su liječeni zbog COVID-19 u KB-u Dubrava, tad nitko od osoblja nije dobio COVID-19 infekciju i imali smo dovoljno zaštitne opreme.

Jesen i koronavirus

-
U jesen ulazimo s velikim oprezom, ali bitno sigurniji, rekao je Lukšić. Moramo se naučiti živjeti s koronom. Moramo čim više vratiti život u normalu. Svatko od nas mora biti odgovoran za sebe i one oko sebe. Poštujući ove mjere koje nisu restriktivne; distancu, higijenu o čemu stalno govorimo. Mi možemo na neki način možemo upravljati krizom, epidemijom.

Lukšić je rekao kako možemo bitno smanjiti brojke i sačuvati zdravstveni sustav da bi on funkcionirao i da bi se ostali bolesnici mogli u njemu liječiti. 

Ivica Lukšić je istaknuo kako odgovornim ponašanjem možemo doprinijeti da držimo pandemiju pod kontrolom.

- Dok se cjepivo ne pojavi i ne "prokuži", ne možemo očekivati da će koronavirus proći. Vjerujemo da mjere koje su donesene doprinose i da će doprinijeti smanjanju broja oboljelih. S obzirom na turističku sezonu, broj ljudi, i na opću relaksaciju što je bilo normalno i za razumjeti, mislim da smo dobro prošli, rekao je Lukšić. 

Broj novozaraženih od koronavirusa

-
U ovom trenutku je važna brojka hospitaliziranih osoba i onima kojima je potrebno intenzivno liječenje, zato što oni opterećuju zdravstveni sustav. Važno je zaštititi domove umirovljenika kao i dalje najugroženiju skupinu i zaštiti osoblje u zdravstvenom sustavu, rekao je Lukšić.

- Ako se probije koronavirus u COVID bolnicu u Dubravu i za to imamo izrađene scenarije, rekao je Lukšić te dodao kako su u proteklom razdoblju imali situaciju da pojedini liječnici i medicinske sestre odlaze iz jedne ustanove raditi u drugu ustanovu, a to su situacije kojih će vjerojatno biti.

Ivica Lukšić je rekao kako načelno u kazne ne vjeruje.

- Važno je da ljudi shvate da iz ovoga nećemo izaći sami i da svi moramo biti odgovorni, zaključio je.