Putnik zarazio gotovo pola autobusa koronavirusom

Jedna je osoba tijekom putovanja autobusom u Kini zarazila gotovo 25 drugih putnika premda joj nisu svi bili blizu, rezultati su istraživanja koje nudi najnovije dokaze o tomu da se koronavirus širi aerosolom, sitnim česticama u zraku.

Zdravstveni dužnosnici na početku pandemije odbacivali su mogućnost da se koronavirus može širiti i običnim disanjem, no s otkrićem novih dokaza mijenjaju mišljenje.

Koronavirus - nove informacije
● Sve o koronavirusu

Članak objavljen u časopisu JAMA Internal Medicine opisuje zarazu među putnicima koji su 50 minuta putovali autobusom na budistički događaj u Ningbou u siječnju ove godine, prije nego što su maske postale rutinsko sredstvo borbe protiv virusa. 

Znanstvenici vjeruju da je putnik, čiji spol nije objavljen, vjerojatno bio nulti pacijent jer je bio u bliskom kontaktu s ljudima u Wuhanu, ishodištu zaraze s kraja prošle godine. 

Stručnjaci su uspjeli mapirati gdje su sjedili ostali putnici i testirati ih na virus. Pokazalo se da je 23 od 68 putnika zaraženo u istom autobusu. 

Važno je naglasiti da su zaraženi putnici sjedili i u prednjem i u stražnjem dijelu autobusa, dakle daleko izvan kruga od dva metra, razdaljini koja se smatra granicom za širenje virusa kapljičnim putem. Osim toga nulti pacijent tijekom putovanja nije pokazivao simptome bolesti, poput kašlja. 

Znanstvenici su zabilježili da je rashladni uređaj u autobusu cirkulirao isti zrak, što je vjerojatno pridonijelo širenju virusa. 

- Istraživanje pokazuje da je u zatvorenim prostorijama sa zračnom recirkulacijom SARS-CoV-2 jako zarazan patogen, napisali su znanstvenici. 

Njihova studija, u kojoj je priložen dijagram o tomu gdje je svaki zaraženi putnik sjedio, novi je dokaz o širenju virusa aerosolom, poput istraživanja o 'putovanju' virusa između stolova restorana u južnome kineskom gradu Guangzhouu.