SAD se neće priključiti pravednom pristupu cjepivu protiv bolesti COVID-19

Bijela kuća priopćila je da se SAD neće priključiti globalnim naporima u svrhu osiguranja pravednog pristupa cjepivu protiv bolesti COVID-19, navodeći da je projekt povezan s "korumpiranom" Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Više od 170 država razgovara o priključenju inicijativi za cjepivo poznatoj kao COVAX, koja je već dobila jamstvo Europske komisije od 400 milijuna eura. Projekt je organizirao Savez za cjepiva Gavi, Koalicija za inovacije u spremnosti za epidemije (CEPI) i WHO.

Koronavirus - nove informacije
● Sve o koronavirusu

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere rekao je da multinacionalne organizacije pod utjecajem korumpirane Svjetske zdravstvene organizacije i Kine neće ograničiti SAD.

- Ovaj predsjednik neće štedjeti sredstva kako bi osigurao da svako novo cjepivo odgovara našem vlastitom zlatnom standardu FDA-e (Uprave za hranu i lijekove) za sigurnost i djelotvornost, da se temeljito testira i spašava živote, dodao je Deere.

Američka odluka donesena je nakon što se Trumpova administracija povukla iz WHO-a u srpnju tvrdeći da Peking ima prevelik utjecaj u organizaciji te da slijedi samostalnu strategiju u razvoju cjepiva.   

COVAX, koji organiziraju savez cjepiva Gavi, Koalicija za inovacije u spremnosti za epidemije (CEPI) i WHO, kaže da ima najveću i najraznolikiju zalihu mogućih cjepiva na svijetu. 

Izvršni direktor CEPI-ja  Richard Hatchett prošli je tjedan pozvao države na suradnju u pronalasku cjepiva uz tvrdnju da će zemlje koje rade same stvoriti nekoliko pobjednika i mnogo gubitnika.

COVAX planira kupiti 2 milijarde potencijalnih cjepiva od više proizvođača do kraja 2021. godine.