WWF: Klimatske promjene ugrožavaju mali gospodarski ribolov

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF upozorila je da klimatske promjene ugrožavaju mali gospodarski ribolov pa treba poduzeti hitne mjere.

WWF je priopćio da novo istraživanje upozorava na ozbiljne prijetnje koje klimatska kriza donosi zemljama u razvoju. Očekuje se znatan pad biomase riba do 2100. godine, u nekim tropskim regijama do 30 i 40 posto, što će najviše osjetiti zajednice koje ovise o ribarstvu kao glavnom izvoru hrane i prihoda.

- Prema rezultatima istraživanja, klimatske promjene imaju iznimno izražene negativne posljedice na većinu vrsta riba koje se love u malom gospodarskom ribolovu, uključujući one komercijalno najvažnije kao što su srdele, inćuni i tuna. Čak prema 'blažem scenariju' u kojem će se globalno zatopljenje ograničiti na 1,5 stupnjeva Celziusa, mnoge morske vrste bit će u opasnosti od gubitka staništa i izvora hrane, ističe WWF.

WWF-ov stručnjak za mora i oceane Philipp Kanstinger tvrdi kako će nadolazeća desetljeća mnogim vrstama donijeti borbu s visokim temperaturama, koje će nadilaziti granicu topline unutar koje one mogu napredovati i razvijati se. To će uvelike utjecati na populacije i obrasce raspodjele morskih vrsta, a manje ribe znači manje hrane i manje prihoda za ljude čiji životi ovise o moru.

- Posljedice toplijih oceana će na male ribare, koji su zaslužni za polovicu svjetske proizvodnje ribe, imati velik i neproporcionalan utjecaj, poručuje Kanstinger.

Primjeri pokazuju da je mali gospodarski ribolov već sad pod snažnim utjecajem klimatske krize, a neka od najčešćih opažanja ribara uključuju neobično visoke temperature mora, smanjenu dostupnost ribe zbog pada brojnosti ribe u morima ili promjena u njihovoj distribuciji te promjene unutar samih vrsta.

Ribari također svjedoče promjenama u morskim ekosustavima, pri čemu ih najviše zabrinjava umiranje i nestanak koraljnih grebena, ključnih mrijestilišta i rastilišta riba, a uz to su i dom za čak 25 posto cjelokupnog morskog života. Upravo su oni najteže pogođeni utjecajima klimatskih promjena na mora i oceane.