Osječko-baranjska županija: 12 mladih zarazilo se na ljetovanju

Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 289 osoba od kojih je 14 osoba pozitivno na koronavirus, najnoviji su podaci Županijskog stožera.

- Koronavirus - nove informacije 

Iz Osijeka 9 te iz Antunovca, Belišća, Našica, Petrijevaca i Tenje po jedna osoba. Dvanaestero novozaraženih su uglavnom osamnaestogodišnjaci,  školske kolegice i kolege koji su zajedno ljetovali u Zadru. Očekuju se nalazi još nekoliko njihovih kolega te bliskih kontakata.

Novozaraženi s blagom kliničkom slikom

I posljednjih dana novozaraženi su uglavnom mlađe životne dobi, blažih simptoma i bez potrebe za liječničkom intervencijom, pa KBC bilježi sve manji broj hospitaliziranih. Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 12 oboljelih,  jedan pacijent je na respiratoru.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutno na području naše županije u samoizolaciji 301 osoba. Još uvijek se prikupljaju kontakti zaraženih srednjoškolaca, a epidemiolozi su na sjednici Stožera istaknuli kako sa zaraženim učenicima imaju izvrsnu suradnju te da su vrlo odgovorni.

Policijska uprava osječko-baranjska samoinicijativno je provjerila 48 osoba i nisu utvrdili ni jedno kršenje samoizolacije. I inspektori Civilne zaštite obilaze teren, od 16 lokacija na tri je utvrđeno kršenje propisanih epidemioloških mjera, a nepravilnosti su odmah otklonjene.

Svega nekoliko škola kombinirat će offline i online nastavu

Na sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije o pripremama za početak školske godine govorila je županijska pročelnica za obrazovanje Sandra Filipović.
- S obzirom na stabilnu epidemiološku situaciju na našem području, u ponedjeljak očekujemo početak nastave u svim školama kojima je Županija osnivač. Čak se 90% osnovnih škola odlučilo za model A koji znači nastavu u školskim klupama, dok se kod srednjih škola 78% odlučilo za redovitu nastavu. Svega nekoliko škola kombinirat će offline i online nastavu, a ni jedna se škola nije odlučila za model C koji se odnosi na isključivu online nastavu, rekla je Filipović.

Svim će školama biti osigurana sredstva za rad prema epidemiološkim preporukama, odnosno maske, dezinficijensi te toplomjeri za mjerenje tjelesne temperature. Prijevoz putnika također će se prilagoditi potrebama škola.