Obustavljen stečaj TOZ Penkale - Glinamol

Trgovački sud u Zagrebu obustavio je otvaranje stečaja nad TOZ Penkalom - Glinamol, tvrtkom koja je obnovila proizvodnju i brend poznate Tvornice olovaka Zagreb, navodeći kako ta tvrtka više nema neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu nešto većem od 400.000 kuna.

Ročište za otvaranje stečaja na prijedlog Financijske agencije (Fine) bilo je zakazano za 29. rujna, ali je odgođeno nakon što su zastupnici dužnika krajem kolovoza ostavili potvrdu da utvrđeni dug ne postoji, odnosno da je ta tvrtka sposobna za plaćanje.

Odluka o mogućem otvaranju stečaja uslijedila je nakon prihvaćanja izmijenjenog plana restrukturiranja te tvrtke u predstečaju lani u svibnju.

Prema tom planu, najveći vjerovnici - banke, leasing društva i zajmodavci s potraživanjima većim od 9,95 milijuna kuna pristali su smanjiti svoje tražbine za 15% i biti isplaćeni u 108 mjesečnih rata kroz devet godina.

TOZ Penkala - Glinamol osnovan je 2015. i od tad je u privatnom vlasništvu. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju pisaćeg i uredskog pribora preuzimajući zaštitne znakove branda TOZ, tehnologiju i opremu za proizvodnju.

Kako se isticalo u medijima u obnovi proizvodnje legendarne zagrebačke tvornice olovaka bilo je zaposleno i do tridesetak radnika, a najveći dio prihoda, od gotovo 30%, bio je ostvaren prodajom grafitnih olovaka, zatim tempera, drvenih i vodenih bojica te plastelina, glinamola i glina. U proizvodnom asortimanu bile su i tehničke olovke, flomasteri, crtaći ugljen, ljepila, voštane i uljne pastele, gumice za brisanje, tuševi i šiljila i ostali uredski materijal.