ITAS-ova jedinstvena punionica vozila

U Ivancu vlasnici električnih vozila i brojni turisti prolaznici više ne moraju strepiti hoće li i kako napuniti svoje vozilo. Ova punionica iskorak je u smjeru novih tehnologija, ali i korištenja obnovljivih izvora energije.

Svima je dostupna, brza je, ne zahtijeva posebne kartice, radi na principu rezervacije mjesta. Sve novosti rezultat su korisničkog iskustva. Ivanečka tvornica alatnih strojeva ITAS svima je dobro poznata, kao jedina tvrtka u Hrvatskoj s radničkim samoupravljanjem.

- Za nas je sve izazov, svaki dan je izazov. Ali kad smo ovo čuli, nismo vjerovali da to možemo, kaže Dragutin Varga, izvršni direktor ITAS-a. 

No uspjeli su. Odmak od dosadašnje proizvodnje sudjelovanje je u stvaranju punionice električnih vozila, 100 posto hrvatskom proizvodu.

- Sad samo trebamo ukalupiti sve skupa u jedan dio da možemo zajedno financirati proizvodnju ovoga, da nam pomognu da kupimo strojeve koji su nam još potrebni da ovo može biti serijska proizvodnja, dodaje Varga.

- Ovaj projekt ITAS-a je nešto što Hrvatskoj treba i upravo zbog toga ćemo mi u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u narednom razdoblju upravo ovakve projekte i firme poput ITAS-a pokušati gurnuti u prvi plan, jer su to upravo poduzeća koja RH nude dodanu vrijednost koja joj je potrebna, najavio je ministar Tomislav Ćorić.

A riječ je kaže razvojni direktror poduzeća ITAS Plus Teo Bunta - jedinstvenoj punionici u Europi. Brza je, za korištenje nisu potrebne kartice, puni se solarnim panelima, mjesto se rezervira i uvijek je dostupno korisniku. Rješavamo problem kako bi došli u situaciju da se korisnik može osloniti na svoj auto i da može s lakoćom zamijeniti naftni auto za električni u budućnosti, dodaje.

A korisna informacija je i to da je do kraja 2021. godine punjenje do 80 posto baterije na ovoj punionici besplatno!