Niže kamate na subvencionirane kredite

U Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama otvorene su ponude banaka za subvencioniranje stambenih kredita. Riječ je o petom krugu kreditiranja mladih obitelji. Kamatne stope kreću se od 2,12 do tri i pol posto. I ovaj put očekuje se velik interes građana, unatoč pandemiji.
 
Pero Mihojević stan u Zagrebu zamijenit će kućom nedaleko od grada, jer njegova tročlana obitelj iščekuje novog člana.  Dio mjesečne obveze prema banci subvencionirat će država. 

- Mi smo u našem konkretno slučaju 8 godina da 30% iznosa mjesečnog opterećenja od strane države podmireno, govori Miholjević.

Unatoč uzdrmanoj ekonomskoj situaciji, i u ovom krugu očekuje se velik broj zainteresiranih.

- Zadnjih godinu dana je 1500 klijenata izabralo hrvatsku banku za riješiti svoju financijsku potrebu stambenog financiranja. Mogu reći da je to gotovo milijardu kuna kredita. Dakle, očekujemo i ovaj put da će to biti tri puta više od  našeg prirodnog tržišnog udjela, objašnjava Anto Mihaljević, član Uprave HPB-a.

U ovom krugu subvencioniranja kamate su još niže nego u ožujku ove godine.

Efektivne kamatne stope kreću se od 2,12 posto do 3 i pol posto za kune i eure. No, mogu biti i niže, ako tako dogovorite s bankom.

- 2,22 je samo maksimalna efektivna kamatna stopa. Mnogi klijenti će, to će ovisiti o roku i iznosu ostvariti financiranje i po nižoj efektivnoj kamatnoj stopi, ističe Goran Gašparić, direktor upravljanja proizvodima Zagrebačke banke.

Subvencioniranje traje 5 godina, produljiva se za dodatne dvije godine ako se za to vrijeme u mladoj obitelji rodi još koje dijete. Uvjeti su povoljniji, no pitanje je kakve su cijene nekretnina. Jesu li potres i epidemija uzrokovana koronavirusom srušili cijene u Zagrebu? 

- Trenutno nema neke velike razlike u cijenama. Više bi rekao da je tržište stalo, koliko smo mi uspjeli dobiti informaciju. Cijene nisu previše otišle nizbrdo, barem ono što možete pogledati po oglasnicima, govori Miholjević.

Ako ste u poslu koji je pogođen pandemijom, primjerice turizmu ili ugostiteljstvu, u bankama kažu da Vas zbog toga neće odbiti. Vremena za prikupljanje dokumenata nema na pretek: očekuje se da će predaja zahtjeva početi 28. rujna.