U Erdutu berba grožđa i noću

Stigao je rujan. U vinogradima diljem zemlje počela je berba grožđa. U onima najvećima - zbog nedostatka radne snage, ali i da bi se sačuvala kvaliteta grožđa - u berbi se koriste i strojevima. A u Erdutu - da bi dobili što kvalitetnije vino - bere se noću.

Kad padne noć, tišinu u ovim vinogradima remete - glasni kombajni. U jednom će Đuro raditi do jutra.

- Brao sam i ručno i nosio sam grožđe iz reda, a sad ovo je fenomenalno nešto. To ne može čovjek da objasni. Dobro je fenomenalno, rekao je Đuro Kvaka.

U ovom je vinogradu plodove nekad bralo petstotinjak ljudi. I do dva mjeseca.

- Sada je sasvim drugačije. Mi berbu planiramo na 30 radnih dana. To sa naših 3 kombajna možemo s lakoćom savladati, dodao je predsjednik NO-a Erdutskih vinograda Josip Pavić.

- Nekakva norma za jednog prosječnog berača je 400 kg na dan unutar 8 sati. Ovaj jedan stroj može zamijeniti 200 do 250 ljudi, naglasio je član Uprave Erdutskih vinograda Pero Grgić.

A može raditi u bilo koje doba dana. Iznimno važno jer ovdje su redovi dugi čak 1850 kilometara.

Ponoć je i u erdutskom vinogorju strojevi još uvijek neumorno rade. Temperatura je oko 15-tak stupnjeva što je inače idealno za berbu grožđa. Idućih 20-ak dana brat će se graševina. Po mogućnosti što hladnija.

- Noćnom berbom smanjujemo ulaznu temperaturu grožđa odnosno mošta u vinariju i na taj način sprječavamo negativne procese koji se mogu događati od oksidacije itd, rekao je glavni tehnolog Erdutskih vinograda Mladen Alpeza.

Što svakako pridonosi kvaliteti vina.

- Grožđe je odlične kvalitete, što se tiče količina možemo reći da smo iznad prosjeka prijašnjih godina, istaknula je pomoćna tehnologinja Erdutskih vinograda Mirna Džanko.

- Prema očitom stanju grožđa trenutačno očekujemo da će vino ove godine biti izvrsno, dodala je enologinja Erdutskih vinograda Lidija Brodar.

Pa će ga proizvesti više od 3 i pol milijuna litara.