Identificirani posmrtni ostaci Marije Krucifikse Kozulić, kreće postupak kojim bi se proglasila blaženom

U splitskom KBC-u održana je primopredaja izvješća o vjerodostojnosti identifikacije posmrtnih ostataka Marije Krucifikse Kozulić - osnivačice karitativnih ustanova u Rijeci. Umrla je prije gotovo sto godina, a u tijeku je postupak kojim bi se proglasila blaženom. U tom će postupku ključnu ulogu imati upravo znanstveni dokazi.

Utemeljiteljica Družbe sestara Presvetoga Srca Isusova cijeli je život neumorno pomagala najpotrebitijima.

- Ona je u svakom slučaju velika žena po tome što je velika pastoralna i karitativna djelatnica, naglasila je postulatorica i vrhovna predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova iz Rijeke s. Dobroslava Mlakić.

Stoga je 2013. pokrenut postupak proglašenja Riječke majke blaženom. A prethodila mu je ekshumacija iz Družbine zajedničke grobnice.

- Tu je bila vlaga, voda itd. a naravno koštana struktura je oštećena i teško je bilo doći do potvrde, analize i potvrde DNA, dodala je  s. Mlakić.

Pa su zatražili pomoć stručnjaka. Najprije riječkih, a onda i splitskih, u suradnji s američkim znanstvenicima.

- Napravljena je detaljna analiza antropološka, odvojeni su uzorci koji su nama bili zanimljivi za identifikaciju i nakon toga je napravljena analiza mitohondrijske DNA, rekao je voditelj tima forenzičara prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med.

- Ovaj sam dio DNA je dosta zahtjevan jer je zbog stajanja i loših uvjeta došlo do degradacije DNA i trebalo je dodatno čišćenje što je pomoglo za potpunu identifikaciju, kazao je predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Šimun Anđelinović, dr. med.

Prva je to identifikacija tijekom postupka beatifikacije gdje će znanstveni dokazi imati - ključnu ulogu!

- Ovo je veliki događaj, govori o tome koliko se dobro u ovoj bolnici radi, da se radi vrhunska medicina, da možemo radit najkompliciranije testove, dodao je ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, dr. med.

- Opet smo među 1000 najboljih sveučilišta i upravo znanstvena postignuća i kroz beatifikaciju upravo pridonosi ugledu našeg sveučilišta, naglasio je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

Sad kad su forenzičari svoja ispitivanja priveli kraju, posmrtni ostaci Marije Krucifikse Kozulić bit će položeni u samostanu Presvetoga Srca Isusova u Rijeci.