Njemačka i Zadarsku županiju označila kao rizičnu

Na njemačkoj crvenoj listi je još jedna županja - Zadarska. Njemačka je tako nakon Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske prije dva tjedna, i Zadarsku županiju u srijedu navečer označila kao rizičnu i ako iz nje putujete u Njemačku, čeka vas dvotjedna karantena.

- Koronavirus - nove informacije


Za više od 11.000 Nijemaca koji trenutačno borave u Zadarskoj županiji, povratak kući dodatno se zakomplicirao. Svi povratnici morat će na testiranje, a do rezultata testova bit će u karanteni.

Upozorenje ne predstavlja i zabranu putovanja na ta područja, ali sugerira putnicima da preispitaju svoje planove. Uz to omogućuje putnicima da otkažu putovanja bez dodatnih troškova.

Njemačka za područja visokog rizika smatra zemlje ili regije gdje je u sedam dana zabilježeno 50 ili više slučajeva zaraze novim koronavirusom na 100.000 stanovnika.

Iako se turistička sezona bliži kraju, očekivali su se dobri rezultati i u rujnu.

- Svakako da je njemačka naše prvo emitivno strano tržište i vrlo nam je bitno. Ovakvim izostankom gostiju u sljedećim tjednima značajno će utjecati na naše brojke, govori Mihaela Kadija, direktorica turističke zajednice Zadarske županije.

- Zabrinuti smo, naravno da smo zabrinuti. Svaki gost manje nama sve teže, ističe Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja grada Zadra.

Njemačka je, inače, najavila skraćivanje trajanja samoizolacije - od listopada bi oni koji se vraćaju iz regija visokog rizika morali u karanteni provesti samo pet dana. Slično su napravile Nizozemska i Norveška.

EU je danas upozorio svoje članice da ne skraćuju dva tjedna karantene~jer neki zaraženi razviju bolest čak i nakon dva tjedna.

- Virus nije spavao tijekom ljeta. Nije otišao na godišnji. Gotovo da smo ponovno na brojevima kakve smo vidjeli u ožujku, objašnjava Andrea Ammon, čelnica Europskog centra za sprječavanje i kontrolu zaraze.

Zbog rasta broja zaraženih popunjava se i COVID-odjel u KB-u Dubrava u Zagrebu. Među pet pacijenata koji se ondje trenutačno nalaze, 21-godišnji je mladić.

- Koji je dobio jednu rijetku komplikaciju Covid bolesti zbog koje je mogao iskrvariti. Hvala Bogu njegovo stanje se poboljšava i nadamo se da će biti sve dobro, govori prof. dr. sc. Bruno Barišić, infektolog, voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava.

A zbog straha za svoju djecu, roditelji se sve više raspituju kod obiteljskih liječnika kako doći do potvrde koja bi omogućila njihovim školarcima da nastavu prate od kuće.

- Na toj potvrdi ja napišem koje su kronične bolesti djeteta koje ima, i s tom potvrdom može ići tražiti eventualno ispričnicu kod školskog liječnika, govori Vjekoslava Amerl-Šakić, dr. med./liječnica obiteljske medicine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas popis izrazito osjetljivih skupina koji će pomoći liječnicima u odlučivanju tko može pohoditi nastavu i raditi u školama u doba pandemije izazvane koronavirusom.