Nastavljaju se mjere za pomoć gospodarstvu

Mnogi radnici, posebno oni zaposleni u djelatnostima najviše pogođenima krizom, sa zebnjom čekaju nadolazeću jesen. Vladine mjere proteklih su mjeseci čuvale veliki broj radnih mjesta, ali više smo puta čuli prethodnih dana da ni ta pomoć neće moći trajati predugo. Ipak, premijer Plenković na sjednici je Vlade najavio je da će se mjere za spas gospodarstva nastaviti, za sada do 31. prosinca.

Vlada usvojila odluku o načinu izvođenja nastave

Skraćeno radno vrijeme, pomoć mikro poduzetenicima i mjera za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna za najugroženije djelatnosti kao što su prijevoz, ugostiteljstvo, putničke agencije, event industrija nastavlja se do kraja godine.
- Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju bez ikakve panike, bez straha, da dobro planiraju svoje aktivnosti - mi ćemo nastaviti s mjerom koja se odnosi na skraćeno radno vrijeme, maksimalno do 2000 kuna po radniku, produljit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, također 2000 kuna po radniku ako je pad veći od 50 posto, i odnosi se na sve sektore gospodarstva, a potpora uključuje i otpis doprinosa. Ono što je najbitnije - mjera od 4000 kuna za najugroženije djelatnosti se nastavlja do 31. prosinca, rekao je premijer Andrej Plenković.
Nastavak mjera državu će stajati dodatnih 800 milijuna kuna.

- Naše projekcije govore da je to na razini 200 milijuna kuna mjesečno odnosno za nekakvih šezdesetak ili sedamdesetak tisuća radnika. Vidjet ćemo što će nam donijeti budućnost sljedeća 4 mjeseca. Ono što je bitno napomenuti je da ćemo učiniti maksimum da ove sve mjere koje ćemo financirati u sljedećem razdoblju financiramo iz EU-fondova. Točno kojeg - vidjet ćemo, ali ćemo sve učiniti da ne bude na teret državnog proračuna, poručio je uoči sjednice ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.- Kontinuirano će se ići ka namirenju likvidnosti gospodarskih subjekata kroz kreditne linije prije svega HAMAGA odnosno Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Upravo zbog toga prije nekoliko tjedana doznačen je dodatan iznos sredstava HAMAG BICRO-u od preko milijardu kuna za nastavak kreditiranja sektora poduzetnika, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Dosada je epidemija koronavirusa gospodarstvu i državi iz ruku izbila 21 milijardu kuna.  

- Najvjerojatnije u iduća dva tjedna bi trebali usvajati smjernice ekonomske politike, tu će vam biti ažurirana projekcija za BDP za ovu godinu. Još smo u završnoj fazi. Ono što mogu reći u ovom trenutku je da će procjena pada biti nešto malo bolja, dakle manji pad za 2020. nego što smo ga originalno predviđali od 9,4 posto. Koliko će točno biti, vidjet ćemo kroz dva tjedna, vjerujem sredinom rujna kad ćemo ga na sjednici Vlade usvojiti, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

No bez pomoći države mnogi radnici u turističkom sektoru i putničkom prijevozu ne bi dočekali iduću sezonu.

- Putničke agencije, uslužne djelatnosti, serviranje hrane, smještaj. Znači svi su uključeni i to je otprilike oko 120.000 ljudi koji su uključeni u nastavke ove mjere, rekla je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

- Raspravljamo na razini Vlade u nekoliko smjerova i što se tiče spašavanja radnih mjesta i što se tiče pomoći prometu jer čitav sektor prometa je pogođen. Bit će mjere i bit će naravno neka akcije Vlade, smatra ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Vlada nastavkom mjera nastoji smiriti zabrinute poduzetnike i radnike.

- Mislim da su ovo važne poruke, poruke ove političke jeseni ali prije svega ekonomske jeseni na način da svi mogu planirati svoje aktivnosti i sa okvirima koji su predvidljivi i poznati, rekao je premijer Plenković.  

O najavljenim mjerama Vlada će uskoro razgovarati i sa socijalnim partnerima.