Sastanak ruskog premijera s bjeloruskim vrhom u znak potpore

Ruski premijer Mihain Mišustin, koji je u četvrtak otputovao u susjednu Bjelorusiju da  iskaže potporu predsjedniku Aleksandru Lukašenku čiju ostavku tjednima traže prosvjednici, rekao je da Minsk ne smije popustiti stranim pritiscima već mora očuvati suverenitet i teritorijalni integritet.

- Prosvjedi protiv korupcije u Bugarskoj prerasli u nasilje
- Lukašenko zahvalio ruskom RT-u na pomoći bjeloruskim medijima

Mišustina
na putu prati veliko izaslanstvo visokih ruskih dužnosnika, uključujući ministre energetike, trgovine, kulture, sporta i zdravstvene skrbi, izvijestili su ruski državni mediji.

Bjelorusija ne smije dopustiti vanjski pritisak, kako bi uspjela očuvati vlastiti suverenitet i teritorijalni integritet, citirala je Mišustina novinska agencija Interfax.

Rusija ostaje Lukašenkov najsnažniji saveznik unatoč dugotrajnim optužbama bjeloruskog čelnika uoči prošlomjesečnih osporavanih predsjedničkih izbora da ruske paramilitarne snage pokušavaju destabilizirati Bjelorusiju.

Lukašenko je otad krivnju za nestabilnost u zemlji - koja graniči s članicama EU-a Litvom, Latvijom i Poljskom - svalio na Europski uniju.

EU je izbore od 9. kolovoza proglasila "ni slobodnima ni poštenima" te je osudila nasilno suzbijanje prosvjeda od strane policije, koji se održavaju svaki dan od izbora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je poslati ruske snage u Bjelorusiju da uguše prosvjede ako je potrebno.

- Mišustinov posjet trebao bi utrti put sastanku Putina i Lukašenka tijekom narednih tjedana, rekao je u srijedu u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov.

- Ovo podcrtava našu uzajamnu sklonost daljnjem razvoju jednakih, međusobno korisnih odnosa, uključujući i okvir za saveznu državu, rekao je Lavrov, referirajući se na bilateralni savez između bivših sovjetskih republika, prema službenom transkriptu.