Poslodavci podržavaju mjere za spas gospodarstva

Očekivano, najava produljenja Vladinih mjera za spas gospodarstva i očuvanje radnih mjesta dočekana je s odobravanjem.

U splitskim fitness centrima nadaju se da ih Stožer više neće zatvarati jer poštuju sve propise. Ali nove im mjere ipak donose sigurnost.

- Podržavamo tu mjeru od 4000 kuna jer je to u situaciji "lockdowna" za naše djelatnike to jedini prihod koji oni u tom slučaju mogu dobit, smatra Joško Bašić, voditelj Fitness centra Joker.

Prepuna su skladišta opreme za festivale i priredbe. Cijela industrija vezana za organizaciju događaja stoji gotovo još od ožujka, prihodi su pali 95%. Produljenje dosadašnjih mjera spašava ih od podjele otkaza.  

- Zahvaljujući tim mjerama za očuvanje radnih mjesta mi smo zadržali sve radnike od trećeg mjeseca i početka krize. Zahvaljujući tome moći ćemo to i dalje, rekla je Darija Levak, voditeljica prodaje Promologistike.

Prihodi ugostitelja razlikuju se, ali ukupno gledano, znatno su lošiji nego proteklih godina.

- Mjera je prije svega  jako dobra i dobrodošla, ali ta mjera ne doprinosi toliko dobro svima. Prije svega, jer rasterećenje porezno koje su napravile već 11 zemalja i još 10 ih ima sada, PDV niži od 10% bi bio najbolji i najpravedniji, smatra Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja.

I krovna udruga poslodavaca pozdravlja nove mjere, ali i upozorava na nužnost njihova jasnog tumačenja na svim razinama. Usto, gospodarstvu su jednako važne i pravovremene i ciljane epidemiološke mjere.

- Tako da se mjere proglašavaju sustavno, da izbjegnemo svaki eventualni budući "lockdown" jer bojim se da ovo gospodarstvo ovakvo kakvo je, već dobrano načeto, ne bi izdržalo novi "lockdown", uvjeren je Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Sindikalisti su zadovoljni Vladinim mjerama, ali ne i njihovom komunikacijom.

- Kad je sve već pripremljeno onda se oko nas, više-manje, samo oko toga informira, s naglaskom da su poslodavci očito puno više upućeni, a mi dobivamo tek na znanje, rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Uvođenjem novih i produljenjem postojećih mjera, i poslodavci i zaposleni lakše će dočekati neizvjesnu jesen i zimu.