Pojavila se nada - ima li preživjelih pod ruševinama u Bejrutu?

Mjesec dana od razorne eksplozije u skladištu luke u Bejrutu, u kojoj je poginulo više od sto ljudi, pojavila se nada da u ruševinama još ima preživjelih. Senzori su jučer pokazali znakove života, a spasioci od tada ručno uklanjaju ostatke ruševina.

Zvižduk - znak kojim čileanski spasilac signalizira nevjerojatno - njegov je pas tragač Flash u jednoj od najstradalijih četvrti Bejruta, Gemmayzehu, točno mjesec dana od stravične eksplozije amonijevog nitrata koja je uništila cijelu luku glavnog grada Libanona, ispod tona ruševina nanjušio - život.

Sofisticiranom opremom za otkrivanje zvukova spasioci detektiraju udahe i puls - njih 18 do 19 u minuti. Znak mogućeg života.

- Uz pomoć tehnologije i spasilačkog tima detektirali smo u podrumu zgrade moguće tragove života. Grafikon to potvrđuje. Ovo je bila šesterokatnica i potrebno ukloniti ostatke kako bi došli do podruma, kaže čileanski spasilac Francisco Lermanda.

Mahnitu pretragu ruševina i operaciju spašavanja zaustavlja noć. U opasnosti su životi spasilaca.

- Pokušali smo proći kroz mali tunel, ali u njemu su metalne šipke, zbog kojih ne možemo proći, a ne želimo ih izrezati, jer pridržavaju ruševine na mjestu,  objašnjava Michel Al-Mur, Civilna zaštita Libanona.

S danom, akcija spašavanja se nastavlja. Oprezno i polako, uz pomoć kamera i strojeva, ručno, spasioci  pokušavaju otkriti postoji li zaista netko tko je nakon mjesec dana uspio preživjeti pod ruševinama šesterokatnice. Prate ih mnogi znatiželjni pogledi.

- Probudila sam se s bolovima u prsima, gledam kako uklanjaju kamen po kamen. Osjećam nervozu u želucu: ne znam što je to: nada, ludost ili što već. Ali mi živimo apsurdnu situaciju, nada je to usred ludosti u kojoj živimo, možda imamo pravo na to, kaže Shaden Fakih, stanovnica Bejruta.

Od jutra spasioci uz pomoć strojeva, ali ipak uglavnom ručno, pazeći da se zgrada do kraja ne uruši, otkopavaju mjesto na kojem se nadaju pronaći preživjelu osobu. Vode ih nevjerojatna želja i nada u čudo, ali sve je manja verojatnost da će se ono dogoditi.