Uhićeni krijumčari migranata, USKOK pokrenuo istragu

USKOK je, na temelju prijave primorsko-goranske policije, pokrenuo istragu protiv osmero krijumčara migranata koji su u nepune dvije godine na taj način navodno zaradili gotovo 300.000 eura.

Skupinu koja je 'radila' od 2018. do rujna ove godine, prema tvrdnjama tužiteljstva, okupila su prva dvojica okrivljenih nakon što su s nepoznatom osobom iz inozemstva dogovorili prihvat migranata na graničnoj crti između BiH i Hrvatske za najmanje 2000 eura po strancu i 300 eura po komadu prtljage. Za njihov transport kroz Hrvatsku, skrivanje te prebacivanje u Sloveniju organizirali su i u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike.

- Osim toga su ih angažirali i za poslove prethodnice u cilju uočavanja i dojavljivanja ostalim članovima grupe o nailasku policijskih patrola, izvijestio je USKOK. Dodaju da su organizatori skupine nabavljali mobilne uređaje i radiostanice za prikrivenu komunikaciju te snosili troškove održavanja, popravaka i eventualnih preinaka vozila za prijevoz ilegalnih migranata.

Na taj su način članovi skupine kroz Hrvatsku prevezli i u Sloveniju prebacili ili pokušali prebaciti najmanje 129 ilegalnih migranata te međusobno podijelili zaradu od najmanje 296.700 eura. USKOK sumnja da je krijumčarima pomagala izvanbračna partnerica jednog člana skupine koja je zbog toga osmookrivljena u ovom slučaju. Za trojicu okrivljenika USKOK je od Županijskog suda u Rijeci zatražio određivanje istražnog zatvora.