Odlaganje otpada - gorući problem Zagreba

S odlaganjem otpada Zagrepčani se muče već godinama. Iako stanovnici glavnoga grada plastiku odvajaju više nego ikad, na ulicama i dalje ima divljih odlagališta.

U siječnju prošle godine u Zagrebu je prikupljeno 308 tona plastike, a u siječnju ove godine  - 1185 tona. Za višestruko povećanje zaslužno je odvajanje.

- Nije problem ako je razdvojeno na kućnom pragu, ako je plastična vrećica odložena vani. Ako nije vrijeme odvoza, a mi je primijetimo, šaljemo dežurna vozila i sakupljamo po obujmu, rekao je Jure Leko, direktor podružnice Čistoće Zagreb.

Čak 30% kućnog otpada čini plastika, njenom reciklažom smanjuje se onečišćenje i štedi se energija. Iako se građani trude razvrstavati, problema ima zbog neredovitog odvoza i premalo spremnika. Iz Čistoće ističu da je odvoz reguliran kao i u drugim europskim metropolama.

- Mi svaki dan šaljemo tri, pet, sedam, koliko je potrebno vozila šaljemo da očiste grad na lokacijama gdje je odloženo, dodao je Leko.

Prvi Zagrebov susjed - Velika Gorica - europskim novcem izgradio je reciklažno dvorište. Problem su riješili odvajanjem otpada na kućnom pragu, ali i novim spremnicima.

- Postavili smo zelene otoke, neki su nadzemni neki su podzemni, oni su dubine 2 m i imaju 3 kubika volumena, rekla je Gordana Mikulčić Krnaja, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša u Velikoj Gorici.

Novi plastični kontejneri od 1100 litara, koji bi trebali riješiti nered na zagrebačkim ulicama, očekuju se na jesen.